Söndag 5 Dec
Stockholm

Så skulle regeringskris kunna leda till nyval – redan i år

Regeringskris
Regeringen kan spricka – men vad händer sen?. Foto: Thomas Johansson/Johan Nilsson/TT

Blir det regeringskris? Och kommer Sverige behöva gå till val redan nu i år? Nyheter24 reder ut alla frågetecknen i kaoset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Miljöpartiet lämnar

Skulle Miljöpartiet gå ut och säga att de lämnar regeringen så faller den regering som riksdagen släppte fram 2019. Det skulle då innebära att Stefan Löfven skulle behöva presentera en ny regering. Med största sannolikhet skulle det bli en regering med bara Socialdemokraterna. 

2. Riksdagen måste ta ställning

Riksdagen skulle då behöva ta ställning till den nya regeringen. För att regeringen ska falla krävs att över hälften av riksdagen röstar nej. Om Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet lägger ner sina röster räcker det för att Socialdemokraterna ska kunna regera ensamma. 

3. Om S faller – nyval

Men det är kanske troligare att Löfven och S inte kan få igenom sin regering i riksdagen. Då kommer det bli val igen, så snart det bara går. 

Stefan Löfven måste sätta ihop en ny regering (Foto: Sören Anderssson/TT)

4. Ny valrörelse

Och det skulle alltså innebära en helt ny valrörelse med nya debatter och kampanjer. Ett val just nu skulle förmodligen gynna Socialdemokraterna och Moderaterna, som ökat i opinionsmätningarna under coronakrisen. De stora förlorarna skulle vara Miljöpartiet och Liberalerna, som i nuläget ser ut att åka ut ur riksdagen. 

5. Ny regeringsbildning

Efter extravalet skulle det återigen bli regeringsbildning. Ett förändrat läge i riksdagen skulle kunna ge ett helt annat resultat än efter valet 2018. Men, om både Miljöpartiet och Liberalerna lyckas hänga sig kvar kommer situationen 

6. Val igen

Men, oavsett hur det går nu under året kommer det ändå att bli val i september 2022 – precis som planerat. 

Läs mer om bråket mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna här

Kommentera
Kopiera länk
Dela