Söndag 28 Nov
Stockholm

Miljöpartiet kan lämna regeringen – kan bli nyval

Löfven och Miljöpartiet
Det kan vara regeringskris på gång. Foto: Jessica Gow/Christine Olsson/TT

Efter sex års samarbete kan det snart vara slut. Miljöpartiet har suttit i krismöte under helgen. Det kan bli så att partiet lämnar regeringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det knakar i regeringen. 

Sen 2014 har Socialdemokraterna och Miljöpartiet suttit i regering tillsammans. Men nu kan den tiden snart vara förbi. Under helgen har MP suttit i krismöte. 

Bråket handlar främst om migrationen – att S är beredda att göra upp med Moderaterna i flyktingfrågorna – bakom ryggen på Miljöpartiet. Internt inom Miljöpartiet ser man på detta allvarligt, eftersom det skulle vara en tydlig markering mot MP. 

– Det är helt unikt att ett regeringsparti förhandlar med oppositionen utan sin regeringspartner, säger en MP-källa till Expressen. 

Enligt Expressen finns det en majoritet inom MP-ledningen som "lutar" åt att faktiskt lämna regeringssamarbetet helt. 

Under måndagsmorgonen intervjuades språkröret Isabella Lövin i Sveriges Radio. Hon ville då inte kommentera de interna mötena, 

– Självklart kan vi inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut. Vi kommer inte låta regeringen göra verklighet av en politik som vi inte står bakom, sa Lövin då. 

KAN BLI NYVAL

Om Miljöpartiet skulle lämna regeringen måste riksdagen ännu en gång ta ställning till en ny regering – alltså en ny talmansrunda. 

I så fall skulle det kunna sluta med ett nyval – om inte Löfven lyckas få riksdagen att godkänna en ensam S-regering. 

Miljöpartiet befinner sig här i en jobbig sits. Att sitta kvar i regering med Socialdemokraterna kan skada partiets opinionssiffror ytterligare. Men ett nyval skulle vara en jätterisk för MP, som ligger under fyraprocentsspärren i flera opinionsmätningar. 

Statsministern ger besked

Under fredagen meddelade statsminister Stefan Löfven att man inte tänkt sätta ett tak på asylsökande. Något som det tidigare har spekulerats om. 

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan. 

MER NYHETER: Skarpa värmevarningen till alla hundägare: Kan dö i värmen

Vill du ha nyval?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela