Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förtroendet för Löfven sjunker här är statsministerns nya siffra

- 12/08/2020, 08:19 -

Den så kallade "corona-effekten" ser ut att vara över för Stefan Löfven. Nu sjunker förtroendet för statsministern, enligt en ny mätning.

Det har varit ett historiskt turbulent år inom politiken. Coronakrisen har vänt upp och ner på det mesta, inte minst i opinionen. 

Under våren har flera mätningar visat att statsminister Stefan Löfven ökat i förtroende hos svenska folket, men nu kan den trenden vara bruten. 

Det är en ny undersökning från Expressen/Sifo som visar på att stödet för Löfven sjunkit med åtta procentenheter bara senaste två månaderna. Dock ligger Löfven fortfarande på en relativt hög nivå – 39 procent av svenska folket har förtroende för statsministern. 

På andra plats ligger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som ligger still på 38 procents förtroende. 

Sabuni vinnare

Lövfens ras är den stora nyheten med mätningen – i övrigt är förändringarna små. SD:s Jimmie Åkesson, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Moderaternas Ulf Kristersson tappar alla i Sifo-undersökningen.

Den enda som faktiskt ökar i mätningen är Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som går upp med en procentenhet jämfört med junimätningen. Det innebär att Sabuni nu överger jumboplatsen i partiledarligan – nu är det Miljöpartiets Per Bolund som har minst förtroende bland väljarna. Bara åtta procent har förtroende för MP-språkröret.