Onsdag 28 Jul
Stockholm

Regeringen vill införa förarbevis för vattenskotrar

Regeringen vill införa hårdare krav för att köra vattenskoter
Regeringen vill införa hårdare krav för att köra vattenskoter. Foto: Nils Petter Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT

Nu kan det bli hårdare krav för att få köra vattenskotrar runt om i landet. Regeringen vill bland annat införa ett förarbevis för fordonet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Nu kan det bli hårdare krav för alla vattenskoter-entusiaster ute i landet. Regeringen vill nämligen införa ett förarbevis för att få köra vattenskoter i framtiden.

Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen lämna ett förslag på hur ett eventuellt förarbevis och tillhörande utbildning skulle kunna utformas.

Antalet olyckor har ökat

Anledningen till detta är att användningen av vattenskotrar ökat, vilket i sin tur lett till fler olyckor på sjön.

– Under senare år har antalet olyckor med vattenskotrar ökat. Därför införde regeringen förra året en åldersgräns på 15 år. Nu går regeringen vidare och ger Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på ett förarbevis för vattenskoter. Det ska vara ordning och reda på sjön. Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Men det är inte bara olyckor som ställer till det enligt regeringen. Det finns även en miljö- och djurlivsaspekt att ta hänsyn till.

– Vattenskotrar körs ofta nära land och vid badplatser. Det kan i värsta fall innebära att människor blir påkörda, men körningen kan också gå ut över djurliv och miljön. Regeringen förbereder nu en översyn av regelverket för vattenskotrar, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

MER: Experten: Därför är det dåligt för miljön att kissa i havet

Kommentera
Kopiera länk
Dela