Tisdag 19 Okt
Stockholm

Ny rapport: SD motarbetar jämställdhet och hbtq-frågor

En färsk rapport från RFSU visar att Sverigedemokraterna ofta motarbetar frågor om hbtq om jämställdhet i kommuner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt en ny rapport från RFSU är Sverigedemokraterna det parti på kommunnivå som motarbetar jämställdhet- och hbtq-frågor mest.

Undersökningen har gjorts genom en genomgång av bland annat kommunfullmäktige, kommunstyrlesemöten, nämnder, samt motioner och protokoll. Dessutom har man tittat på partiernas hemsidor med program för respektive kommun.

Det visade sig då att SD var det parti som oftast – i en tredjedel av fallen – tog upp frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

"Skiljer sig från andra partier"

Det parti som är näst mest engagerat på ämnet är enligt undersökningen Vänsterpartiet. Sverigedemokraternas aktivitet är dock dubbelt så stor som Vänsterpartiets. De två partierna har också totalt motsatt inställning i frågorna. 

Enligt rapporten finns också en tradition hos Vänsterpartiet att alltid bemöta SD:s motioner, vilket påverkar sifforna.

De frågor som lett till mest aktivitet hos SD på lokal nivå är bland annat genuspedagogik i förskolan, regnbågsflaggor, abort, slöjförbud och Pride.

I dessa frågor dominerar SD på lokal nivå, enligt rapporten.

– Det är tydligt att Sverigedemokraterna skiljer sig från de andra partierna i de sexualpolitiska frågor genom sitt aktiva motstånd mot hbtq-frågor och jämställdhetsarbete. Vi behöver vara medvetna om vad som står på spel och beredda att stå upp för allas rätt till sin kropp och sexualitet, säger Hans Linde, RFSU:s förbundsordförande om rapporten i ett pressmeddelande.

Läs mer: Här är staden där SD tappat varannan väljare

Kommentera
Kopiera länk
Dela