Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet: Lågstadielärare ska utbildas inom sexualkunskap

- 03/09/2020, 18:23 -

Alla lärare, inklusive lågstadielärare, ska utbildas i sexualkunskap. Det beslutade regeringen under torsdagen. Tidigare har utbildningen bara varit obligatorisk för lärare i årskurs 4 till 6.

Utbildningen i sexualkunskap som ges till blivande lärare ska göras om. Det har regeringen klubbat igenom. 

Förändringen innebär bland annat att sexualkunskapen blir ett examensmål. Den blir också obligatorisk för alla lärarstudenter, från de som studerar till förskolelärare och uppåt. 

Döps om till "sex och relationer"

Att blivande förskolelärare nu ska utbildas inom sexualkunskap innebär inte att lågstadieelever per automatik kommer att få sexualkunskap. 

– Det blir högskolorna och universiteten ihop med Skolverket som kommer att besluta om hur det här ska utformas i lärarutbildningen och sedan implementeras i skolan, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S), till Svenska Dagbladet. 

Ämnet döps även om till "sex och relationer" för att betona att det handlar om mer än endast anatomi och könssjukdomar.

Skola
Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Vill inte att unga ska lära sig om sex från porr

Enligt högskoleminister har man jobbat på den nya utbildningen länge. Förhoppningen är att unga ska lära sig mer om sex från skolan och mindre från porren. 

– Jag har själv tonårsbarn och vill ju att hela samhället, hela vuxenvärlden, ska förmedla till barn och unga att sex är något fint och bra mellan människor som respekterar varandra, säger Ernkrans till Svenska Dagbladet

Förändringen börjar gälla höstterminen 2021. 

LÄS MER: Förslaget: Personer med tunga jobb ska få gå i pension tidigare