- Foto: Jessica Gow/Carlos Osorio/AP/TT

Jimmie Åkesson om valet i USA: "Trump har lyckats ena"

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kallar det amerikanska valet för en ideologisk kamp, men menar att man får ha is i magen tills alla röster är räknade.


Just nu pågår rösträkningen för fullt i USA, och det är ännu inte klart vem som blir landets nästa president. 

I P1 Morgon ger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sin syn på det hela.

Foto: Jessica Gow/TT

I år är det många som förhandsröstat och Åkesson menar att det inte är konstigt att det tar längre tid att räkna rösterna det här året.

– Det får man ha respekt för, givet situationen. Inte så mycket att göra åt. Givet vad som hänt tidigareval är det bra att ha is i magen och vänta tills alla röster är räknade.

"Nära band till republikanska partiet"

Han tror inte att det är jätteviktigt för hans väljare vem som vinner.

– Det finns ju nära band till det republikanska partiet, som just nu företräds av Donald Trump, som är den sämsta företrädaren om det blir en republikansk seger.

Men Åkesson tycker inte att Trump har misslyckats helt. 

– Trump har lyckats ena ett tidigare ganska sargat republikanskt parti. Det är en ideologisk kamp om vilket USA vi ska ha men är också vägledande för vår del av världen, säger Åkesson i P1.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

2 timmar sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.