Göran Greider och Stig-Björn Ljunggren tror Stefan Löfven kommer avgå.
Göran Greider och Stig-Björn Ljunggren tror Stefan Löfven kommer avgå. - Foto: Henrik Montgomery/Emma-Sofia Olsson/SvD/Janerik Henriksson/TT

Det här kommer Löfven göra om han fälls – enligt experterna

Vad kommer Stefan Löfven göra om han fälls i misstroendeomröstningen?
Experterna är eniga: Statministern kommer att avgå.


På måndag klockan 10 kommer regeringen att genomföra en misstroendeomröstning mot Stefan Löfven. Samtliga 349 ledamöter kommer kallas in för att rösta – och om 175 av dessa krävs för att avsätta statsministern. 

Om Löfven fälls har han två alternativ: att avgå från sin post och därmed avgår hela regeringen, eller att utlysa extra val.  

Svenska Dagbladet har pratat med tre experter som alla är eniga i frågan. 

"Vill inte ses som problemmakare"

Stig-Björn Ljunggren, mångårig S-debattör och politisk chefredaktör på tidningen Sydöstran, tror inte på extraval eftersom det skulle göra Löfven till en politiker som ställer till med massa problem. 

Han menar också att det egentligen är det enda alternativt för statsministern är att avgå – för att sedan få tillbaka rollen.

– Möjligtvis kan det bli fyra resultatlösa talmansrundor och då blir det ju extraval i alla fall. Men det allra mest troliga stalltipset är ju att Löfven återuppstår som statsminister precis som Ingvar Carlsson 1990, säger han.

Klas Eklund. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

"Extra val är illa ansett"

Inte heller Göran Greider tror på omval – eftersom det är så illa ansett i Sverige. 

 – Det är konstigt att man är emot demokratiska val och jag undrar om det inte vore bra om svenska folket vänjer sig vid att det faktiskt blir extraval då och då, säger han.

Klas Eklund, ekonom som tidigare jobbade på regeringskansliet, 

– Få om någon partiledare vill utlysa extraval under en pandemi med ett år kvar till ordinarieval. För få tror att de verkligen skulle vinna något på det och jag gissar att en stor del av svenska folket inte vill ha nyval i det här läget, säger han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!