Liberalerna nobbar Annie Lööfs (C) förslag om att omförhandla januariavtalet.
Liberalerna nobbar Annie Lööfs (C) förslag om att omförhandla januariavtalet. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Henrik Montgomery/TT

Liberalerna avvisar Centerns inbjudan – inget nytt januariavtal

Annie Lööf (C) har uppgett att man backar från kravet om fri hyressättning på nyproduktion och föreslår en omförhandling av januariavtalet. Men Liberalerna avvisar inviten och uppger istället att de fortsatt strävar efter en borgerlig regering.


Det var under onsdagen som Centerns partiledare Annie Lööf meddelade att partiet backar i frågan om marknadshyror, och önskar stryka punkten som fick Löfven fälld.

– M, KD, SD och V stoppade i måndags förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Därför kan jag konstatera att förslaget saknar majoritet i riksdagen och finns därför inte längre på bordet, säger Lööf till Dagens Nyheter.

Nu vill man istället se nya förhandlingar om januariavtalet, men denna inbjudan nobbas alltså av Liberalerna.

Liberalerna vill ha borgerlig regering

Partiet uppger att man fortsätt strävar efter en borgerlig regering och att man hoppas att Centern ska stödja en sådan.

"Liberalerna verkar för en liberal, borgerlig regering. Det är det bästa för Sverige, för att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen. Det är också att ta ansvar.", skriver Liberalernas ekonomisk politiska talesperson Mats Persson till SVT och fortsätter:

Mats Persson. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Om Centerpartiet ansluter sig finns det av allt att döma en majoritet för en sådan regering. De måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan."

Annie Lööf: "Vill gärna se fortsatt samarbete"

I samband med en direktsändning i SVT kommenterar Lööf avvisandet.

- Om vi landar i att Liberalerna säger nej går vi förmodligen mot ett extraval. Det finns inga andra majoriteter i parlamentet för en statsminister idag, säger C-ledaren och fortsätter:

Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani/TT

- C vill gärna se ett fortsatt samarbete inom januariavtalet. Är det så att de inte vill samarbeta går vi mot ett extraval, det är ett val som Liberalerna måste göra.

Lööf betonar också att man inte tänker regeringssamverka eller budgetsamarbeta med Vänsterpartiet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!