Märta Stenevi och Per Bolund.
Märta Stenevi och Per Bolund. - Foto: Claudio Bresciani/TT.

MP säger nej till C:s krav för att släppa fram Löfven

Centerpartiet vill ha kvar Stefan Löfven som statsminister – om de får igenom tre bud. Något som Miljöpartiet inte kan acceptera. "Att förhandla under pistolhot är ingen bra lösning", säger Märta Stenevi.


Centerterpartiet kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Det bekräftar C-ledaren Annie Lööf på dagens pressträff. Men med vissa krav – som lättnader i strandskyddet och att de delar av skogsutredningen som stärker äganderätten ska genomföras.

Men Miljöpartiet accepterar inte kraven. Det beslutade partiet under ett extrainsatt partistyrelsemöte.

– Vi har landat i att vi inte kan ställa upp på de krav som C ställt när det kommer till strandskyddet och skogen. Vi tänker inte förhandla bort skydd av naturen och allemansrätten, säger miljö- och klimatminister Per Bolund till SvD.

"Kan aldrig acceptera att offra miljön"

Frågorna som Centerpartiet vill ha igenom var en del av januariavtalet, men Per Bolund menar att de nya kraven går längre än det tidigare avtalet.

– Både när det gällde strandskyddet och skogen fanns det en balans i januariavtalet. Den har Centerpartiet plockat bort. När det gäller skogen har man bara plockat ut produktionen och offrat miljön. Samma sak när det gäller strandskyddet, där det skulle varit ökat skydd i vissa delar av landet. Det kan vi aldrig acceptera, säger Per Bolund till SvD. 

Även Märta Stenevi (MP) förklarar för SvD att man ägnat flera dygn av diskussioner för att komma fram till en lösning, men att man inte kan gå med på Centerpartiets bud. 

"Att förhandla under pistolhot är ingen bra lösning" 

Märta Stenevi understryker även att Miljöpartiet tidigare sagt att man kommer rösta för att behålla Löfven, då man inte vill se en regering styrd av Ulf Kristersson – men att C:s nya kravställning förändrar situationen.

– Att förhandla under pistolhot är alla överens om inte är en bra lösning. Det här är ett försök att binda upp oss på en politik vi inte tror på och inte kan stå bakom och sen får vi ta det därifrån, säger Märta Stenevi till SvD

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!