Stefan Löfven håller inget tal under Almedalsveckan i år.
Stefan Löfven håller inget tal under Almedalsveckan i år. - Foto: Stefan Jerrevång/TT.

Stefan Löfven ställer in sitt tal under Almedalsveckan

Statsminister Stefan Löfven skulle på onsdag hålla sitt tal på Almedalsveckan. Men så blir det inte – på grund av det politiska läget.


Statsminister Stefan Löfven skulle på onsdag hålla sitt tal under den årliga Almedalsveckan. Men på grund av regeringskrisen ställer statsministern nu in sitt tal. 

Istället blir det partisekreterare Lena Rådström Baastad som håller talet. Det meddelade partiet i ett pressmeddelande vid 10-tiden. 

– Givet det politiska läget har inte statsministern möjlighet att ta det och därför blir det partisekreteraren som håller tal i stället, säger Emma Fastesson Lindgren, pressekretare Socialdemokraterna.

Så kommer partierna rösta

På måndagen meddelade talmannen Andreas Norlén att han föreslår Stefan Löfven som statsminister.

– Stefan Löfven har en lösning som kan tolereras av riksdagen, sa talmannen på måndagen. 

Klockan 14.00 på onsdag hålls därmed en statsministeromröstning om Stefan Löfven i riksdagen. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet har sagt att de kommer rösta ja till Löfven som statsminister. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna har varit tydliga med att de inte vill se Löfven som statsminister. 

"Ett år till med Stefan Löfven är ett förlorat år för Sverige, och för möjligheterna att ta tag i den grova kriminaliteten och arbetslösheten", skrev Moderaternas gruppledare Tobias Billström på Twitter på måndagen.

Liberalerna: "Man kan gissa hur vi kommer rösta" 

Under måndagens Aktuellt frågades Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ut om regeringskrisen. Hon ville då inte ge något konkret besked om hur partiet kommer rösta på onsdag. 

– Det vi vet med säkerhet är att vi inte kommer utgöra något regeringsunderlag för Stefan Löfven. Med anledning av det kanske man kan gissa hur vi kommer att rösta, sa partiledaren i Aktuellt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!