- Foto: Christine Olsson/TT

Stefan Löfven är statsminister igen – vad händer nu?

Vad är nästa steg i regeringsbildandet och kommer den rödgröna budgeten få stöd i en omröstning? Nyheter24 kontaktade statsvetare Jenny Madestam för att få svar på frågorna alla undrar över.


Idag, 16 dagar efter den historiska misstroendeomröstningen, röstade riksdagen ja till att ge tillbaka statsministeruppdraget till Stefan Löfven (S).

Med två rösters marginal gick S-ledaren segrande ur omröstningen och återväljs därmed till statsminister.

Så, vad händer nu?

Då regerar man landet

Till Nyheter24 berättar statsvetare Jenny Madestam att det är snabba puckar. 

Löfven ska presentera den nya regeringen, och vilka statsråd som ska ingå i den redan på fredag.

– Sedan tillträder regeringen efter att man haft så kallad konselj, alltså möte tillsammans med kungen och talmannen på slottet. Därefter regerar man landet, säger hon.

Jenny Madestam. Foto: Jessica Gow/TT

"Kommer vara svårt för Löfven"

Men det är inte en helt enad front som röstade för att släppa fram Löfven i dagens riksdagsomröstning, och vägen framåt väntas inte bli spikrak. 

– Det kommer att vara svårt för Stefan Löfven att få ihop en majoritet som har förhandlat och diskuterat sig samman, säger Madestam till Nyheter24.

Både C och V röstade gult

Anledningen till det är budgeten – eller "den stora stötestenen", som Madestam beskriver den, som gett upphov till diskussion flera gånger tidigare i regeringskrisen. 

Både Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) har uttryckt en motvilja till att samarbeta på budgetfronten, och under eftermiddagen valde bägge partierna att rösta gult, och lägga ner sina röster.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!