Måndag 20 Sep
Stockholm

MP:s krav: Stoppa nya fossildrivna bilar redan 2025

Miljöpartiets krav möts av kritik från Moderaterna
Miljöpartiets krav möts av kritik från Moderaterna. Foto: Christine Olsson/Jonas Ekströmer/TT

Regeringen har som mål att förbjuda försäljningen av nya fossildrivna bilar 2030. Men Miljöpartiet vill att förbudet ska drivas igenom redan om fyra år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag klockan 13.00 hålls en särskild debatt om klimatet i riksdagen, med anledning av FN:s omdiskuterade klimatrapport som kom ut i augusti. 

Ett av kraven som Miljöpartiet kommer presentera är att försäljningen av nya, fossildrivna bilar ska förbjudas redan 2025. Det är fem år tidigare än regeringens nuvarande mål.

Målet efter det är att förbjuda försäljningen av bensin och diesel år 2030.

Med sig i frågan har man Vänsterpartiet – och om man får igenom kraven kommer förbudsprocessen behöva skyndas på rejält.

Foto: Simon Samuelsoon/TT

Hänvisar till andrahandsmarknaden

Till Aftonbladet säger Per Bolund, språkrör i Miljöpartiet, att de som är beroende av bil, men inte har råd att köpa en elbil, kommer kunna vända sig till andrahandsmarknaden.

– Vi har en andrahandsmarknad redan idag. Sverige är det land som har störst försäljning av elbilar, de kommer också ut på andrahandsmarknaden, säger Bolund. 

När man väl köpt en elbil är körkostnaden dessutom betydligt lägre än för bilar som drivs av bensin eller diesel, menar han.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Moderaterna ställer sig kritiska

Ett av partierna som ställer sig kritiska till Miljöpartiets krav är Moderaterna. 

Partiets klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz säger att det är "MP:s klimatpolitik som hotar hela klimatomställningen". 

Hon anser att partiet gör det omöjligt för människor att bruka sin skog, och att regeringen bygger ut elnät och laddstruktur i för långsam takt för att få igenom sina mål.

– Jag tvivlar inte på att Miljöpartiet vill väl, men deras politik leder till motsatsen. Man lägger all sin tid på små symbolfrågor som plastpåseskatt och elcykelpremier, säger Rosencrantz till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela