Miljöpartiets krav möts av kritik från Moderaterna
Miljöpartiets krav möts av kritik från Moderaterna - Foto: Christine Olsson/Jonas Ekströmer/TT

MP:s krav: Stoppa nya fossildrivna bilar redan 2025

Regeringen har som mål att förbjuda försäljningen av nya fossildrivna bilar 2030. Men Miljöpartiet vill att förbudet ska drivas igenom redan om fyra år.


Idag klockan 13.00 hålls en särskild debatt om klimatet i riksdagen, med anledning av FN:s omdiskuterade klimatrapport som kom ut i augusti. 

Ett av kraven som Miljöpartiet kommer presentera är att försäljningen av nya, fossildrivna bilar ska förbjudas redan 2025. Det är fem år tidigare än regeringens nuvarande mål.

Målet efter det är att förbjuda försäljningen av bensin och diesel år 2030.

Med sig i frågan har man Vänsterpartiet – och om man får igenom kraven kommer förbudsprocessen behöva skyndas på rejält.

Foto: Simon Samuelsoon/TT

Hänvisar till andrahandsmarknaden

Till Aftonbladet säger Per Bolund, språkrör i Miljöpartiet, att de som är beroende av bil, men inte har råd att köpa en elbil, kommer kunna vända sig till andrahandsmarknaden.

– Vi har en andrahandsmarknad redan idag. Sverige är det land som har störst försäljning av elbilar, de kommer också ut på andrahandsmarknaden, säger Bolund. 

När man väl köpt en elbil är körkostnaden dessutom betydligt lägre än för bilar som drivs av bensin eller diesel, menar han.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Moderaterna ställer sig kritiska

Ett av partierna som ställer sig kritiska till Miljöpartiets krav är Moderaterna. 

Partiets klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz säger att det är "MP:s klimatpolitik som hotar hela klimatomställningen". 

Hon anser att partiet gör det omöjligt för människor att bruka sin skog, och att regeringen bygger ut elnät och laddstruktur i för långsam takt för att få igenom sina mål.

– Jag tvivlar inte på att Miljöpartiet vill väl, men deras politik leder till motsatsen. Man lägger all sin tid på små symbolfrågor som plastpåseskatt och elcykelpremier, säger Rosencrantz till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.