Magdalena Andersson (S) får  sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén.
Magdalena Andersson (S) får sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén. - Foto: Fredrik Persson/TT och Jessica Gow/TT

Magdalena Andersson (S) får i uppdrag att bilda regering

Under en pressträff på torsdagseftermiddagen, efter samtal med alla partiföreträdare, meddelade talmannen Andreas Norlén att han ger Magdalena Andersson uppdraget att försöka bilda regering. Hon ska nu föra samtal med Nooshi Dadgostar (V).


På torsdagen träffade talmannen Andreas Norlén samtliga partiledare för att undersöka vem som skulle få sonderingsuppdraget och därmed försöka bilda ny regering.

Magdalena Andersson (S) får sonderingsuppdraget

Efter samtalen har talmannen nu gett uppdraget till Socialdemokraternas nytillträdda partiledare Magdalena Andersson

S-ledaren ska nu se över sina möjligheter att bilda regering och återkoppla till talmannen klockan 10 på tisdag nästa vecka. 

– Om hon slutrapporterar då kan vi ha en omröstning nästa torsdag, säger Andreas Norlén vid pressträffen.

Nooshi Dadgostar (V) bjuds in till samtal

Anledningen till att Magdalena Andersson har till tisdagen på sig att undersöka sina möjligheter är bland annat för att kunna föra samtal med Vänsterpartiet, vilka har ett sammanträde i Göteborg i helgen.

Efter talmannens besked står det också klart att Andersson bjuder in Nooshi Dadgostar till samtal. 

"Jag är redo, mitt sonderingsarbete börjar nu och jag har precis bjudit in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till samtal", skriver hon på Facebook.


Vid en omröstning i riksdagen är nämligen S-ledaren helt beroende av att Vänsterpartiet tolererar henne som statsminister.

Texten uppdateras.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!