Magdalena Andersson.
Nu förlänger talmannen Magdalena Anderssons uppdrag. - Foto: Ali Lorestani/TT och Fredrik Persson/TT

Klart: Talmannen ger Magdalena Andersson förlängd tid

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har inte kunnat komma överens, och talmannen ger Magdalena Andersson förlängd tid för att söka stöd till att bli Sveriges nya statsminister.


Tidigt på tisdagen stod det klart att Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson, som söker stöd som statsminister, inte kommit överens.

Klockan 10 var det dags för Andersson att möta talmannen, som på grund av de pågående förhandlingarna med V, ger förlängd tid att hitta stöd som landets nya statsminister.

Magdalena Andersson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Då ska uppdraget vara slutfört

Under pressträffen efter mötet med talmannen höll Magdalena Andersson pressträff för att meddela hur det går i förhandlingarna. Hon förklarade att en avstämning sker på fredag och sonderingsuppdraget ska vara klart den 22 november.

– Sverige behöver få en regering på plats så vi kan hantera pandemin så effektivt som möjligt, säger partiledaren och fortsätter:

– Jag vill leda Sveriges regering och i det arbetet ta tillbaka kontrollen även välfärden, snabba på klimatomställningen för att skapa fler jobb, och vända på varenda sten för att stoppa våldet och gängen.

Då trycker Vänsterpartiet gult

Andersson säger att hon för konstruktiva samtal med Vänsterpartiet, vilket är förhandlingar som hon har lång erfarenhet av sedan tidigare. Hon är beroende av att hitta en överenskommelse med V för att säkra sin plats som statsminister, och V kommer att trycka gult om sådan finns.

Slutligen vänder hon sig till svenska folket.

– Många är otåliga och undrar varför det drar ut på tiden. Vi är nu många som jobbar för att att ta sin del av ansvaret. Jag kommer att göra min del av jobbet för att et ska vara möjligt, avslutar Magdalena Andersson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!