Måndag 6 Dec
Stockholm

V redo att släppa fram Andersson som statsminister igen

V är redo att släppa fram Andersson igen.
V är redo att släppa fram Andersson igen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

På onsdagseftermiddagen meddelade Magdalena Andersson att hon, sju timmar efter att hon valts, har begärt entledigande som statsminister. Nu meddelar V att man är redo att släppa fram Andersson som statsminister i en ny omröstning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Onsdagen började med att Magdalena Andersson (S) släpptes fram som ny statsminister av riksdagen. Därefter följde budgetomröstning – där KD, SD och Ms budgetförslag röstades igenom. 

Därefter berättade MP att de lämnar regeringen. 

Strax därpå meddelade Andersson att hon begärt entledigande som statsminister. 

Annie Lööf (C) skrev då på Twitter att partiet är beredda att rösta fram Andersson som statsminister om det blir en ny omröstning. 

Vänsterpartiet redo att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister igen

Nu skriver även Vänsterpartiets partiledare Nooshi DadgostarFacebook att man är redo att släppa fram Andersson som statsminister igen. 

"Överenskommelsen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna gäller fortsatt. Det handlar om demokratiska principer för inflytande och samarbete mellan de partier som förväntas stödja regeringens politik, och om garantitillägg för de pensionärer som har lägst pension. Utifrån denna uppgörelse kommer vi att rösta gult till Magdalena Andersson i en ny statsministeromröstning."

Dadgostar understryker samtidigt att hon förstår att Miljöpartiet inte vill regera på en budget som förhandlats med Sverigedemokraterna.

"Och vi är förvånade över att C försätter den statsminister de just röstat fram i den situationen. Händelseutvecklingen bekräftar den uppfattning vi har om att en regering får svårt att styra landet utan att förhandla med de partier man förväntar sig ska stödja dess politik. Vi är beredda att ta ansvar för att Sverige kan styras och hoppas på ett konstruktivt samarbete mellan de partier som väljer att släppa fram en ny statsminister", skriver hon. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela