Lördag 29 Jan
Stockholm

Klart: Magdalena Andersson är statsminister på nytt

En ny statsministeromröstning hölls i riksdagen på måndagen.
En ny statsministeromröstning hölls i riksdagen på måndagen. Foto: Jessica Gow/TT

Magdalena Andersson (S), som under förra veckan blev vald till statsminister och sedan entledigades sju timmar senare, har blivit statsminister på nytt. Hon kommer nu att leda en enpartiregering med oppositionens budget i ryggen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i förra veckan som Socialdemokraternas nytillträdda partiledare Magdalena Andersson valdes som statsminister, men sedan avgick sju timmar senare.

Detta efter att Miljöpartiet valt att lämna regeringen i protest mot att oppositionens budget röstades igenom.

Men på torsdagen stod det klart att Magdalena Andersson skulle få en andra chans när talmannen nominerade henne som statsministerkandidat.

Foto: Erik Simander/TT

Magdalena Andersson ny statsminister – igen

På måndagseftermiddagen höll ännu en statsministeromröstning i riksdagen. 173 röstade nej till Magdalena Andersson som statsminister, medan 101 röstade ja. Totalt 75 ledamöter avstod från att rösta.

– Eftersom mindre än hälften riksdagens ledamöter röstar nej godkänns förslaget, säger talmannen Anderas Norlén efter omröstningen.

Andersson tillträder statsministerposten officiellt under tisdagens konselj. 

Liberalernas Nina Lundström bröt partilinjen

Vid den statsministeromröstning som hölls under förra veckan röstade 174 ledamöter mot Magdalena Andersson – på måndagen var de 173. Den riksdagsledamot som bröt partilinjen var Nina Lundström, som gick mot partilinjen även i somras.

Magdalena Andersson (S) blev tydligt rörd under talen förra veckan. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Magdalena Anderssons första ord

Kort efter statsministeromröstningen höll den nyvalda statsministern pressträff.

– Vi är redo att göra det som krävs för att ta Sverige framåt, inledde Andersson och meddelade att den stundande regeringsförklaringen kommer att läsas upp imorgon, tisdag.

Det är inte många som blir framröstad till statsminister två gånger på en vecka, och på frågan om det kändes annorlunda denna gång svarar hon att det kändes stort i onsdags och stort även idag. Men under förra veckans omröstning kunde man skymta en och annan tår från Magdalena Andersson.

– Jag kanske var mer förberedd på att det skulle vara känslosamt, säger hon under pressträffen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela