Tomas Eneroth sexuellt ofredande
Tomas Eneroth har anklagats för sexuellt ofredande. - Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kvinnor i S skriver kritiskt brev om Tomas Eneroth som minister

En grupp socialdemokratiska kvinnor i Småland har gått ihop och kritiserat att Tomas Eneroth åter igen utnämnts som infrastrukturminister. De uttrycker sitt missnöje i ett öppet brev.


Tomas Eneroth (S) har ännu en gång blivit vad till Sveriges infrastrukturminister i Magdalena Anderssons nya regering. Samtidigt har en förundersökning om sexuellt ofredande inletts mot honom. 

Misstanken handlar om att ministern ska ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan.

Nu skriver en grupp socialdemokratiska kvinnor i Småland ett öppet, anonymt brev där de riktar kritik mot att Eneroth blivit omvald, rapporterar SVT. 

”Män som begår sexuella övergrepp och ofredanden har ingen plats i vår regering”, står det bland annat i brevet som har rubriken ”Vi tolererar inte Eneroth”.

"Tas inte på allvar"

– Det finns utbrett misssnöje. Dels att det varit tyst internt och att man utnämner honom till minister innan man vet vad utredningen säger. Det betyder att man inte tar detta på allvar. Jag tänker på hon som blivit utsatt, och hur hon måste må av det här, säger en person som ligger bakom brevet till SVT

Magdalena Andersson kommenterade utredningen på tisdagen. 

– Jag tycker att det är bra att frågan utreds. Jag är också väldigt stolt över att vara ordförande i ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser till att det utreds, sa hon och fortsatte:

– Han är tydlig med att det var oavsiktligt. Och jag ser ingen anledning till att inte tro på det.

"Inte varit min avsikt"

Även Tomas Eneroth har kommenterat anklagelserna som riktats mot honom. 

– Det har inte varit min avsikt att utsätta någon eller denna kvinna för obehag, sa han till Sveriges Radio.

Bildkälla: Stefan Jerrevång/TT.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!