Söndag 23 Jan
Stockholm

Statsvetaren: Svårare för S att kritisera SD – efter bilden på ministern

socialdemokraterna
Nu menar statsvetaren att det kan bli svårare för S att kritisera SD. Foto: Sören Andersson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Under måndagen publicerade den SD-knutna nyhetssajten Nyheter idag en bild på civilministern Ida Karkiainen (S) som tycks göra en hitlerhälsning. Nu menar statsvetaren att bilden kan göra det svårare för S att kritisera SD:s rötter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På måndagen spreds en bild på Sveriges civilminister Ida Karkiainen (S), som publicerats på sajten Nyheter idag, där hon tycks göra en hitlerhälsning. Läs mer om det här.

På bilden ska ministern vara runt 15-16 år gammal.

”För det första – jag har ingen bakgrund i vit-makt-miljön”, skrev Ida Karkiainen i en skriftlig kommentar till TT och fortsatte:

”För det andra – jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut men jag har aldrig gjort en sådan sak i syfte att sympatisera med den avskyvärda ideologin nazismen står för. Det har i så fall skett med ironi eller ett mindre lyckat försök att förlöjliga.”

Ida Karkiainen (S). Foto: Pontus Lundahl

Så påverkar bilden på Ida Karkiainen partiet

I en intervju med nyhetsbyrån siar statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld om hur bilden kan komma att påverka hennes politiska karriär. Han tror, med tanke på Karkiainens unga ålder, att det hela kommer blåsa över relativt fort.

På lång sikt kommer det nog inte heller påverka Socialdemokraterna, då bilden inte verkar vara uttryck för en ideologisk övertygelse, menar statsvetaren.

Ulf Bjereld. Foto: Adam Ihse/Scanpix/TT

Men även om bilden kanske inte påverkar väljarna nämnvärt, kan det komma att ha betydelse för partiets retorik.

– Det gör det svårare för partiet (Socialdemokraterna) den närmaste tiden att använda de argument som man försökt göra kring att kritisera SD eller för den delen kritisera Moderaterna, KD och Liberalerna för att samarbeta med ett parti som har rasistiska rötter, säger Ulf Bjereld till TT, via Omni.

Han avslutar med att det är särskilt viktigt att politiker är öppna med sitt förflutna idag, då den digitala världen gör det svårt att dölja det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela