Lördag 29 Jan
Stockholm

Civilminister Ida Karkiainen: "Kan ha gjort en hitlerhälsning”

Ida Karkiainen säger att hon kan ha gjort en Hitlerhälsning
Ida Karkiainen säger att hon kan ha gjort en Hitlerhälsning. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT.

Sveriges civilminister Ida Karkiainen (S) säger att hon kan ha gjort en hitlerhälsning på en bild som ung. Hon säger samtidigt att hon aldrig sympatiserat med nazismen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På måndagen publicerade den SD-anknutna nyhetssajten Nyheter Idag en bild på civilminister Ida Karkiainen (S) som tycks göra en hitlerhälsning på en fest som ung. I artikeln står det även att vit makt-musik ofta ska ha spelats på hennes och pojkvännens fester. 

När Aftonbladet frågar civilministern om bilden svarar hon: 

– Jag har inget minne av att jag skulle ha gjort en sådan gest över huvud taget. Den där bilden är från när jag var kanske 15 eller 16 år. Jag förstår ju hur det ser ut, men jag har aldrig gjort en sådan hälsning i syfte att visa sympatier med en sådan avskyvärd ideologi som nazismen är. Jag har verkligen inte gjort det i ett sådant syfte, i så fall har det skett med ironi, eller med syfte att förlöjliga det.

Vet inte om det spelats vit makt-musik i hemmet

I intervjun med Aftonbladet säger Karkiainen att hon inte har lyssnat på vit makt-musik, och om det har spelats i hennes lägenhet så är det "inte hennes ansvar vad andra lyssnar på". 

Hon säger att om hon har gjort en Hitlerhälsning så har det varit för att "förlöjliga och ironisera", och inte för att hon sympatiserar med nazismen. 

– Jag tror att alla som känner mig och har känt mig sedan jag var ung vet att jag är trygg i mina värderingar och alltid har stått upp för dem, och alla människors lika värde, och att jag har sagt ifrån när någon har sagt något rasistiskt, säger hon.

Andersson får avgöra om Ida Karkiainen kan sitta kvar som minister 

När Aftonbladet frågar om Karkiainen kan sitta kvar som minister så säger hon att det är upp till Magdalena Andersson, men att hon har varit tydlig med att hon "aldrig sympatiserat med nazismen". 

Bildkälla: Sören Andersson/TT.
Kommentera
Kopiera länk
Dela