Söndag 23 Jan
Stockholm

Efter regeringskrisen – rejäl ökning för Socialdemokraterna

Det går bra för Socialdemokraterna efter regeringskrisen.
Det går bra för Socialdemokraterna efter regeringskrisen. Foto: Anders Wiklund/TT, Stina StjernkvistSvD/TT

Det har blåst rejält i bland våra svenska partier den senaste tiden. När regeringskrisen sedan lugnade ned sig visade det sig att stödet Socialdemokraterna ökade rejält – med hela 31,3 procent.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringskrisen avslutades för några veckor sedan och utfallet blev en socialdemokratisk regering med Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson i spetsen.

Sedan dess har det varit full aktivitet i SvD och Sifos väljarbarometer – som visar att stödet för S fortsätter med en ökning på 2,2 procentenheter. Partiet har nu ett stöd på 31,1 procent vilket är en betydlig höjning.

Magdalena Andersson. Bildkälla: Kenzo Tribouillard/TT

Vilka stöder Socialdemokraterna??

Men att stödet för ett parti med ny ledare ökar är inte ett ovanligt fenomen. Det menar Toivo Sjörén, Sifos opinionschef, som förklarar att liknande hände efter att bland andra Mona Sahlin och Stefan Löfven valdes:

– Men det är ändå en tydlig uppgång, även om man får vänta och se om det håller i sig. Det är mycket fokus på Magdalena Andersson, och hon har personligen väldigt höga förtroendesiffror, vilket också med all säkerhet påverkar.

Sjörén menar att det nya stödet för S kommer från Centerpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet.

Resultatet var väntat

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han är inte förvånad över det stöd som ges till partiet utan menar att det var förväntat.

– Det som hände för några veckor sedan har börjat sätta sig i opinionen. Det var precis den här effekten Socialdemokraterna ville ha av statsministerbytet, säger han.

Blir en strid mellan regeringsalternativen

Samtidigt tror han att valåret, som inträffar 2022, blir en strid mellan de två regeringsalternativen. Detta då det inte skiljer mer än 3,4 procent mellan regeringsunderlaget S, MP, V och C kontra högeroppositionen.

– Men det intressanta är att trots att vi under så lång tid har haft en politisk agenda som är väldigt gynnsam för konservativa partier, partier som står långt till höger, så har fortfarande inte högeralternativet gått förbi i opinionen, säger han till Svenska Dagbladet.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela