Söndag 23 Jan
Stockholm

Här är svenskarnas viktigaste fråga i valet 2022

Vilken fråga får störst uppmärksamhet i kommande riksdagsval?
Vilken fråga får störst uppmärksamhet i kommande riksdagsval?. Foto: Hanna Franzén/TT, Amir Nabizadeh/TT, Lars Pehrson/SvD/TT

Hur ser det ut i sakfrågorna inför valet kommande år och vilken fråga är allra viktigast för det svenska folket? Det har DN/Ipsos nu tagit reda på i en ny undersökning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje valår finns det oftast en fråga som brinner extra mycket hos det svenska folket. Hur man sedan röstar och prioriterar i sina valkort har DN/Ipsos gjort under ett flertal år.

2021 var ett händelserikt och dramatiskt år för den svenska politiken. Från en regeringskris, till avgående statsminister, till landets första kvinnliga statsminister på bara några månader.

Det har inte varit lätt för den svenska befolkningen att hänga med i vad som sker i regeringssalarna. Vad som är säkert är iallafall att det finns flera faktorer som påverkar var väljarna lägger sin röst. Det handlar bland annat om:

Förtroende för partiledaren

När Socialdemokraterna fick sin nya partiledare Magdalena Andersson slog hon rekord i starkast start av alla partiledare sedan år 2000. Enligt mätningen har hon ett förtroende på 42 procent, vilket är 8 procentenheter mer än Moderaternas Ulf Kristersson.

Vad är viktigaste frågan i valet 2022??

En väldigt diskussion som gått varmt i media i år är den om brottsligheten, i och med det dödliga våld som utspelas mellan de kriminella gängen runt om i landet. Undersökningen visar att det finns en ökad oro bland väljarna att själva drabbas av våldet.

Detta har gjort frågan till den viktigaste aspekten i valet om vilket parti man ska stödja.

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Tätt inpå frågan om brottsligheten ser vi även sjukvården, vilket även den fått stor uppmärksamhet i och med pandemin.

Vilket parti kan frågan om brottslighet gynna?

Av undersökningen att döma kan frågan om brottslighet gynna Moderaterna. Detta då majoriteten av väljarna anser att partiet har bäst politik på området.

Frågan om invandring gynnar Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson och hans parti gynnas starkt av frågan om invandring och integration. Enligt DN/Ipsos undersökning anser fler än någonsin tidigare beräknat att Sverige bör ta emot betydligt färre flyktingar.

Miljö, sjukvård och skola

Miljö och klimat, sjukvård och skola ligger på resterande prioriteringsplatser för väljarna i valet 2022. I diskussionen om vård och skola gynnas Socialdemokraterna, som har högt förtroende i dessa frågor.

Miljöpartiet stöttas främst i frågan om miljö och klimat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela