Söndag 23 Jan
Stockholm

Socialdemokraterna fortsätter att ta över allt fler sakfrågor

Magdalena Andersson och genrebild på vallokal.
Socialdemokraterna tar över allt fler sakfrågor. Foto: Kenzo Tribouillard/TT och Henrik Montgomery/TT

Valet att byta partiledare verkar gynna Socialdemokraterna, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop. Den visar att partiet nu äger fyra sakfrågor, från att endast vara bäst på området skola och barnomsorg för en månad sedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har skett förändringar i vilka partier som äger vilka sakfrågor sedan förra undersökningen, utförd av Aftonbladet/Demoskop, som gjordes förra månaden.

Frågan om vård har exempelvis tagit sig ett steg upp, från fjärde plats till tredje, på listan över vilka frågor som svenskarna anser som viktigast. Undersökningen lyfter även vilka partier väljarna tycker sköter frågorna, eller områdena, bäst.

Nu kunde man se att Sverigedemokraterna tagit över frågan om lag och ordning från Moderaterna, som nu är bäst på fem områden.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med flera under partiets landsdagar i Karlstad. Foto: Tommy Pedersen/TT

Socialdemokraterna tar över fyra frågor

Från att endast äga sakfrågan om barn och omsorg snor Socialdemokraterna åt sig vården och äldreomsorgen från Kristdemokraterna, och jämställdhet från Vänsterpartiet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politikens viktigaste frågor

1. Lag och ordning. 31 procent - 2 %

2. Miljö och klimat. 16 procent. + 1 %

3. Vården 14 procent. + 4 %

4. Invandring 13 procent - 2 %

5. Integration. 8 procent. - 1 %

Andel väljare som anser att frågan är en av politikens viktigaste just nu. Upp till tre svarsalternativ var möjliga. Jämförelsen avser den föregående mätningen som gjordes för en månad sedan.

Källa: Aftonbladet

Kommentera
Kopiera länk
Dela