Jag bad ChatGPT ta fram en månadsbudget – så gick det
Att göra en hushållsbudget kan vara svårt och ta tid. Jag testade om ChatGPT kan skapa din budget åt dig. Såhär gick det.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
ChatGPT kan hjälpa till med mycket. Den kan hjälpa till med planering, göra research, skapa matsedlar och mer. Jag, som aldrig haft energin att sätt mig med en hushållsbudget, prövade att be AI:n om hjälp. Såhär gick det.
Läs mer: Så bra är Apple Vision Pro – experten recenserar
Använder gratisversionen
För det här experimentet använde jag gratisversionen av ChatGPT. Jag började med att helt enkelt fråga, "Kan du hjälpa mig med en budget?", på vilket AI-boten svarade att det går jättebra, men att jag behövde svara på några frågor.
- Vad är din nuvarande inkomst? (Lön, andra intäkter)
- Vilka är dina månatliga utgifter? (Hyra, mat, transport, räkningar osv.)
- Har du några skulder eller lån? I så fall, vad är beloppet och räntan?
- Vilka är dina finansiella mål? (Spara till pension, semester, skuldfrihet osv.)
- Har du några spar- eller investeringsmål?
- Finns det några oregelbundna utgifter som du behöver planera för? (Till exempel reparationer, medicinska kostnader)
Jag förklarade att budgeten utgår ifrån en fiktiv person som tjänar 28 000 kronor i månaden och har tio tusen kronor i fasta utgifter. Personen vill spara tre tusen och har ett CSN-lån på åtta tusen.
ChatGPT fortsatte med att räkna ut månadsöverskottet:
"Du har ett överskott på 14 333 kr varje månad, vilket ger dig möjlighet att bygga upp nödsparande, investera för framtiden eller betala av skulder snabbare om du har andra skulder."
Läs mer: Efter stämningen: New York Times satsar på AI
Läs mer: Så många svenskar är rädda för att ersättas av AI
Rekommenderade utgifter
Detta var inte tillräckligt för mig, och helt ärligt något jag kunde ha gjort själv. För att få ut mer värde bad jag AI:n att rekommendera hur mycket pengar jag ska lägga på mat, transport, kläder, underhållning och andra utgifter. ChatGPT gav mig då ett antal rekommendationer baserat på inkomsten jag uppgett.
Vart rekommendationerna kommer ifrån visar inte ChatGPT men AI:n rekommenderar till exempel att man inte ska lägga mer än 15 procent av sin inkomst på transport, och enligt Statistiska centralbyrån lägger svenska hushåll i genomsnitt 14,9 procent på transport.
Till sist bad jag ChatGPT att visualisera min budget. Till skillnad från betalversionen kan gratisversionen inte göra digram, så jag fick nöja mig med en tabell:
Om du själv vill testa att göra en budget med AI kan du skapa ett gratiskonto på ChatGPT.
Läs mer: Så använder du ChatGPT:s betalversion – helt gratis