Att skaffa en så kallad "seniortelefon" har flera fördelar.
Att skaffa en så kallad "seniortelefon" har flera fördelar. - Foto: Martina Holmberg/TT, Annika af Klercker/SvD/TT & Anders Wiklund/TT

Pensionär? Så gör du din mobil enklare att hantera

Att bli äldre i en tid då tekniken och mobiltelefonerna utvecklas i en rasande takt kan vara utmanande för de allra flesta. Dock finns det flera fördelar med att införskaffa en så kallad "seniortelefon".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De senaste årtiondena har digitaliseringen tagit en rejäl fart. Nu för tiden är det mer eller mindre omöjligt att uträtta privata ärenden såsom att betala hyran, räkningar eller handla online utan att ha en e-legitimation.

En annan förändring är utvecklingen av mobiltelefoni. Det var inte länge sedan knapp-, slide- och viktelefoner var synligt hos de allra flesta svenskar. Nu är det istället smartphones av märkena Apple och Samsung som dominerar mobilmarknaden, både i Sverige och i världen.

MISSA INTE: 3G-nätet släcks: Här är mobilerna som slutar fungera

Därför bör du skaffa en seniortelefon

För de som dock inte har en smartphone, eller klarar av att hantera en, så finns det däremot andra alternativ. Faktum är att det fortfarande tillverkas knapptelefoner, skillnaden mot förr är dock att de numera har fått epitetet ”seniortelefoner”. 

Enligt jämförelsesajten Seniortelefoner finns det dock flera fördelar för dig som senior att använda dig av en sådan istället för att envisas med touchtelefoner.

Dels så är seniortelefoner enklare att använda, knapparna är oftast större på märken som till exempel Doro. Det finns därtill även mer avancerade seniortelefoner med touchfunktion men som skiljer sig från andra aktörer då de är enklare att navigera i.

”Andra fördelar med seniortelefoner är att de ibland har dedikerade snabbvalsknappar för att direkt ringa upp förhandsinställda telefonnummer. Vissa mobiler har även en trygghetsknapp eller SOS-knapp på utsidan, trycker man på den så ringer den upp ett nummer automatiskt eller skickar sms till utvalda nummer”, skriver de på sin hemsida.

MISSA INTE: Använd BankID så här – för att inte bli lurad

Foto: Kallestad, Gorm

Senior? Så gör du din iPhone lättare att hantera

Om du nått pensionsåldern och anser dig vara en senior som gärna använder dig av en iPhone, så finns det sätt för att göra den telefonen mer seniorvänlig.

MISSA INTE: Här är nya BankID-konkurrenten – då lanseras den

Foto: Marcio Jose Sanchez

Nedan följer sex tips på hur du kan göra din iPhone anpassad för seniorer:

1. Aktivera voiceover

Då kan du klicka på en text som läses upp av telefonen.

2. Ställ in större textstorlek

Då kan du själv välja vilken storlek du vill ha och alla appar i telefonen som stöder det anpassar sig då till storleken du valt.

3. Aktivera zoom

Då kan du dubbelklicka med tre fingrar för att zooma in och ut för att sedan scrolla med tre fingrar.

4. Ställ in knappformer

Då blir knapparna i menyn tydligare.

5. Aktivera Smart invertering 

Detta görs i ”Inställningar” under ”Skärm och textstorlek”. Med detta påslaget ändras alla färger på skärmen.

6. Minska rörelsen 

I ”Inställningar” väljer du ”Hjälpmedel” och sedan ”Rörelse. Med detta påslaget så navigerar du lugnare i telefonen.

LÄS MER: Därför laddar din Android ur så fort – 7 vanliga misstag

/
/