10 miljarder lösenord har läckts av hackare.
10 miljarder lösenord har läckts av hackare. - Foto: Isabell Höjman/TT & Jessica Gow

10 miljarder lösenord läckta – så vet du om du är drabbad

Nyligen läcktes en ofiltrerad fil med 10 miljarder lösenord i. Det finns dock sätt att kontrollera om du kan ha drabbats och hur du kan minimera risken i framtiden.
– Om du misstänker att något av dina lösenord har läckt så bör du byta det på alla ställen där du har använt det, säger cybersäkerhetskonsulten Linus Kvarnhammar till Nyheter24.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att råka ut för hackare är mångas värsta mardröm. Att se sina konton låsas sätter käppar i hjulet när det gäller det mesta. Värst är det förstås om pengar töms från ens konton. Därför kan det vara bra att ha olika lösenord som är svåra att knäcka, för att på så sätt minska risken för att någon ska kunna lista ut det, vare sig det gäller inloggningsuppgifter till olika konton eller inlogg till banken.

Dessutom är det inte heller ovanligt att teknik i hemmet kan vara utsatt för ett hackerangrepp. Tidigare i år var över 91 000 tv-apparater, varav över 6 000 i Sverige, i riskzonen att attackeras.

LÄS MER: Varningen: Tv riskerar att hackas - finns i 6 000 svenska hem

Foto: Martina Holmberg / TT

Miljarder lösenord läckta

Trots mångas rädsla för att utsättas för bedragare eller hackare så är det ett reellt hot i de tider vi lever i. 

Dessvärre har det även blivit verklighet. En användare med pseudonymen ”ObamaCare” har nyligen publicerat närmare 10 miljarder lösenord i en oformaterad textfil, skriver sajten Mashable.

”Denna gigantiska lista över läckta lösenord, kända som ’RockYou2024’, ger hackare ett viktigt verktyg som kan användas i en brute force attack”, skriver de.

MISSA INTE: Har ditt lösenord läckt? Då MÅSTE du göra det här

Foto: Jessica Gow/TT

Så vet du om du drabbats

Då risken att utsättas för ett hackerangrepp uppenbarligen är högst närvarande har Nyheter24 varit i kontakt med cybersäkerhetskonsulten Linus Kvarnhammar, som förklarar att de miljarder lösenord som är läckta inte är kopplade till specifika användare.

– Det finns inget sätt att se var lösenorden kommer ifrån eller vilka individer de tillhör.

Han redogör också för hur du på kan ta reda på om du är drabbad.

– Det bästa sättet att undersöka om din mailadress har varit del av en läcka är att använda gratistjänsten www.haveibeenpwned.com. Där kan man skriva in sin mailadress och få information om vilka läckor där den förekommer.

I händelse av att det skulle ge utslag och du misstänker att något eller några lösenord är läckta bör du omgående vidta åtgärder.

– Om du misstänker att något av dina lösenord har läckt så bör du byta det på alla ställen där du har använt det. Viktiga konton bör också ha ett unikt lösenord som du inte använder på andra ställen samt att du aktivera 2-faktorsautentisering, även kallat 2FA eller MFA, säger han.

LÄS MER: Hackarens bästa tips: Så skyddar du din bil mot cyberhot

Sju råd du ska följa – för att minska risken att bli hackad 

Avslutningsvis delar Kvarnhammar med sig av flera råd och tips som hjälper dig att vara bättre skyddad i framtiden, och således också minska risken att utsättas för ett hackerangrepp.

  1. Använd tvåfaktorsautentisering för alla konton som är viktiga för dig.
  2. Använda unika lösenord på alla konton eller åtminstone de viktigaste kontona.
  3. Använd en lösenordshanterare för att spara dina lösenord.
  4. För lösenordshanteraren måste du använda ett unikt och väldigt starkt lösenord. Det är väldigt viktigt att inte tappa bort detta, då det inte går att säkerställa. Därför bör du spara detta på ett par olika trygga ställen.
  5. Prenumerera på notiser från haveibeenpwned för att veta när information om dina konton har läckt.
  6. För konton där du inte behöver komma ihåg lösenordet, låt lösenordshanteraren sätta ett slumpmässigt lösenord och låt den komma ihåg det åt dig.
  7. För konton där du behöver komma ihåg lösenordet: Välj ett starkt lösenord genom att välja ett par ord i en följd som är unikt för dig. Krydda eventuellt med specialtecken och siffror någonstans i mitten. Undvik lösenord som är ett ord följt av siffror och specialtecken.

MISSA INTE: Föremålen hackaren vägrar ha i sitt hem: "Kan inte lita på dem"

/