Så kallade "Solar roadways" eller solcellsvägar kan vara lösningen på miljöfrågan.
1 av 3
Så kallade "Solar roadways" eller solcellsvägar kan vara lösningen på miljöfrågan. - Foto: Grafik: Sam Cornett
På den här bilden syns det hur den energisnåla LED-belysningen kan ersätta alla vägmarkeringar och även förbättra belysningen på vägarna.
2 av 3
På den här bilden syns det hur den energisnåla LED-belysningen kan ersätta alla vägmarkeringar och även förbättra belysningen på vägarna. - Foto: Grafik: Sam Cornett
Medan bilar står parkerade kan de laddas upp.
3 av 3
Medan bilar står parkerade kan de laddas upp. - Foto: Grafik: Katherine Simons

Solcellsvägarna som kan rädda vår planet

Uppfinnarparet Scott och Julia Brusaw vill rädda planeten jorden genom att ersätta alla vägar och gator med solceller. Tekniken finns redan och nu pågår en crowdfunding-insamling för att komma ett steg närmare en realisering.


Statlig finansiering

Faktum är att projektet "Solar roadways" redan har fått finansiering från statligt håll. USA:s motsvarighet till Trafikverket, Federal Highway Administration har finansierat uppfinnarparets forskning och utveckling av det nya revolutionerande vägsystemet. Pengarna har bland annat hjälpt dem att bygga en prototyp av en parkeringsplats av bara solceller.

USA. Uppfinnarparet Scott och Julia Brusaw verkar med sin tekniska landvinning "Solar roadways" ha hittat lösningen på många av världens problem, skriver Daily Dot.

Med solceller liggandes under glasfiber som kan bära upp de allra tyngsta fordon är tanken att alla bilar i framtiden ska kunna börja köra på solenergi. 

Dessutom ska hundratals inbyggda LED-lampor kopplade till en strömkrets göra att vägmarkeringarna kan ändras i realtid samt leda till bättre belysning på vägarna.  

Minskar bilolyckor

Vägarna inkluderar även värmeelement för att hålla snö och frost borta vilket tillsammans med LED-lampornas belysning kommer att minska antalet bilolyckor.

Men det mest fantastiska enligt paret Brusaw vore ifall deras teknologi skulle få spridning i hela landet. Då skulle deras solcellsvägar generera tillräckligt med solenergi för att inte bara ge ström till bilarna utan till hela USA:s energibehov. Ovanpå detta skulle en verkställning av deras nya teknik skapa tusentals nya jobb

Låter det för bra för att vara sant? 

Det kanske det är också. Enligt Joel Anderson, affärsskribent och redaktör på Equities.com skulle inte solcellerna vara särskilt effektiva då de kommer ligga på en plan yta och inte vara riktade direkt mot solen, dessutom befinner sig stora delar av motorvägarna i skugga. 

Kostar triljoner dollar

För övrigt hävdar han att det skulle kosta hundratals biljoner (= 1000 miljarder) kronor att skapa ett helt nytt vägnät med bara solceller. Han hälsar också att allt är väldigt luddigt då det finns ingen kampanjplan över hur man ska övertyga myndigheter och politiker att vilja investera. Det är inte heller tydligt vad pengarna som hittills har samlats in via så kallad crowdfunding kommer att användas till, säger han enligt Daily Dot.

Men vem gillar en pessimist och skeptiker? 

Projektet har sedan slutet av april kunnat samla in över 1,3 miljoner dollar, motsvarande 8,9 miljoner svenska kronor, vilket ändå visar på ett engagemang och ger oss en strimma hopp om en ljus framtid.

Kolla in en av deras kampanjvideos här:


/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!