På span efter trådlöst nätverk?
1 av 2
På span efter trådlöst nätverk? - Foto: AP / TT
Tänk på att skydda din router.
2 av 2
Tänk på att skydda din router. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Så kan din granne hacka ditt wi-fi – med hjälp av sin katt

Har du grannar som har katter som husdjur? Då kan det vara dags att säkra ditt nätverk.


Blev av med telefon

Bransfields första experiment på samma tema gick ut på att få en annan katt att bära runt på en HTC Wildfire i en hundjacka, men katten lyckades snabbt åla sig ur jackan.

– Den där katten är fortfarande skyldig mig en smartphone, säger han till Wired.

Med hjälp av en helt vanlig katt lyckades it-säkerhetsexperten Gene Bransfield samla in information om hela kvarterets trådlösa nätverk.

Siameskatten Coco fick bära ett till synes vanligt halsband, men med all nödvändig utrustning för att kunna kartlägga wi-fi-nätverk. Med hjälp av Coco kunde Bransfield se att det fanns fyra routers som använde en mycket gammal kryptering som är lätt att bryta sig igenom. Fyra nätverk var helt oskyddade.

Säljer halsband för 700 kronor

Enligt Wired kommer Bransfield nu presentera halsbandet "WarKitteh" som kommer att kosta cirka 700 kronor. Namnet är en blinkning till begreppet "wardriving", en liknande metod fast med hjälp av en antenn på en bil som körs igenom ett bostadsområde.

Bransfield själv menar att kattuppfinningen mest var på skoj, men hoppas nu att han med hjälp av sina upptäckter kan få fler att tänka på att göra sina hemma-nätverk säkrare.

– Katter är mer intressant för folk än it-säkerhet. Om människor inser att en katt kan fånga upp deras öppna wi-fi-nätverk kanske det är bra, säger han till Wired.

Se ett klipp om WarKitteh här:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du orolig av den här artikeln?
Tack för din röst!