Lördag 25 Sep
Stockholm

Så slipper du allt du hatar med Facebook

Mycket med Facebook är trams, men det finns genvägar.
1 av 2
Mycket med Facebook är trams, men det finns genvägar. Foto: Ap
Nyheter24:s Pär Ullrich.
2 av 2
Nyheter24:s Pär Ullrich. Foto: Letti Freivalds

Få saker kan vara så irriterande som Facebook. Men det finns hjälp! Här bjuder Nyheter24:s Pär Ullrich på några enkla knep som gör att det blir lite mer uthärdligt.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inspiration

Den här artikeln är skriven med inspiration av Daily Dot. 

Facebook suger verkligen. Låt oss inse det. Visst, det var kul till en början men efter snart tio år är det mest irriterande

"Vänner" som spammar med inbjudningar till spel, appar och fester som äger rum i länder där du aldrig ens satt din fot. Gamla klasskamrater som efter 15 års radioskugga skickar meddelanden och frågar: hur det är, egentligen? Familjemedlemmar som precis skaffat ett konto och som bokstavligt talat bryter mot alla oskrivna regler kring Facebook-vett. SUCK!

Men det finns hopp, och med några enkla knep kan du göra tillvaron på sociala medie-jätten något drägligare. Häng med!

Jobbiga inbjudningar

Kom igen – om jag verkligen hade velat ägna mina lediga timmar åt att spela Candy Crush eller Mafia Wars så hade jag nog hittat spelen själv. Jag behöver ingen som talar om för mig att de finns.

För att blockera inbjudningar trycker du på pilen bredvid "notification-knappen" och går till "settings". Därefter går du till "blocking" och sedan är det bara att go mental! Du kan blockera användare och inbjudningar till appar och events. 

Du kan hindra sidor och appar från att skicka saker, eller blockera en specifik vän (typ din spel-galne släkting) från att skicka inbjudningar. Halleluja!


Den ofattbara gratulations-masspsykosen 

Åhhhhh, fyller du år. Men sååå mycket grattis på dig!

Seriöst, hur många gratulationshälsningar fick du innan du blev med Facebook? Nej, just det! 

Personerna som verkligen bryr sig om min, din eller någon annans födelsedag kan ofta räknas på en hand. Faktum är att det inte ens är kul när man fyller år själv. Snarare är det bara ett gissel då människor som ägnat tre sekunder åt att skriva "grattis" på ens wall förväntar sig en like eller, ännu värre, en tack-kommentar. 

Även här går du till "settings" och klickar dig till "notifications". Sedan till "birthdays" där du genom att trycka på "edit-knappen" kan ändra till "off". 


Grattis på namnsdagen – nu behöver varken du eller någon av dina vänner fylla år längre. Åtminstone inte på Facebook.

Oönskade meddelanden

Kommer du ihåg den där gången när din "kompis" från lågstadiet som du inte träffat på tio år skrev och frågade om ni skulle ta en fika? Och kommer du ihåg hur jobbigt det var när du fick dåligt samvete och motvilligt tackade ja? Mhmmm.

Never again, old "friend"!

I "chat-listan" till höger, längst ner, finns en "options-knapp" som ser ut som ett kugghjul. Tryck på den och klicka in på "advanced settings". Där kan du stänga av chatten helt eller för vissa. Du kan också hindra specifika "vänner" från att se när du är inloggad. 


En annan sak du kan göra, som Facebook smusslat lite med, är att stänga av "läskvittot". För det är ju så att alla dina vänner inte bara kan skriva till dig. Nej, de kan också se när du har läst deras, troligtvis totalt oviktiga, meddelande. 

Trots att funktionen inte finns som app på Facebook går det att lösa. Se hur här.

Sluta följa mupp-vänner

Alla har vi Facebook-vänner som mer eller mindre bara spyr ur sig skit. Oavsett vad det är så handlar det nästan alltid om uppmärksamhet. Se mig, se mig, se mig.

100 inlägg om borttappade katter om dagen, bilder på frukost, lunch, middag och 13 mellanmål som visas upp med en bild på en välplacerad fruktsallad i en snygg skål på en soldränkt terass med utsikt över havet. För att inte tala om träningsbilder från sena kvällar eller omänskligt tidiga morgnar. 

Det är jättebra att du äter, tränar och bryr dig om katter, hundar eller röda silkesapor. Verkligen! Men måste du dela med dig av allt?

Det här är supersimpelt. I "feeden" trycker du bara på pilen till höger i din irriterande väns status och klickar i "unfollow". 

 

Vilka topphistorier? 

Vad du ser i din feed är manipulerat och långt ifrån verkligheten. I själva verket bestämmer Facebook vad som är intressant för dig. Jämför med att någon okänd varelse varje dag bestämmer vad du ska äta, ha för kläder och kolla för serier. Rätt trist, om du frågar mig.

Det finns dock en lösning på problemet.

Gå till "feeden", precis under din bild, och tryck på pilen bredvid "news feed"-knappen. Ändra från "top stories" till "most recent".


Det blir inte exakt de senaste historierna, eller alla, men det blir i alla fall bättre. 

Tagga ner med taggarna

Att vakna upp en morgon och hitta tio bilder från den blöta, svettiga och numera ganska bortglömda festen kvällen innan kan förstöra en hel dag. Detsamma gäller när din mamma lägger upp piniga nakenbilder från när du var barn och skriver: "kolla hur söt min son var förr". Tack, mamma! Verkligen. 

Att inte taggas alls är svårt, men du kan åtminstone slippa bilderna på din egen sida. Gå till "settings" och klicka in på "timeline and tagging". Vid "review posts friends tag you in before they appear on your timeline?" trycker du på "edit" och ändrar till "yes". 


Detta gör att du måste godkänna bilden, texten, eller vad det nu är som du blir taggad i före den syns på din sida. Lätt som en plätt!

Är du trött på Facebook?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela