Smarta tips.
1 av 7
Smarta tips. - Foto: TT
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

9 grymma funktioner på iPhone – som du måste lära dig direkt

Det finns många bra funktioner i iPhone och iOS8 som få känner till. Här är några grymma tips.


1. Ångra/Gör om skriver

Om du skrivit ett halvt sms, kanske lite på pickalurven, kanske till ett ex, men plötsligt ångrar dig så kan det vara segt att trycka back-space för att radera allt. Never again. Skaka telefonen och tryck på "ångra skriver" så försvinner hela texten i ett nafs. Skulle du ångra dig igen, och ändå vilja dra iväg messet, skaka bara igen och tryck "gör om skriver". Voilà: all text tillbaka.

2. Siri the man

Gillar du att använda Siri men har tröttnat på den kvinnliga rösten, eller bara vill mixa upp allt lite, går det prima att byta till en man. Gå till Inställningar > Allmänt > Siri > Röstens kön. Medan du är där inne kan du även passa på att aktivera "Hey Siri", funktionen som gör att du slipper hålla in hemknappen för att komma i kontakt med Siri. Det enda du behöver göra sedan är att säga "hey Siri" så får du kontakt. Dock så krävs det att enheten är ansluten till en strömkälla.

3. Gråskala eller inverterade färger

Om du behöver spara batteri kan det vara en idé att ändra displayen till gråskala. Eller, om du bara vill se megacool ut, kan du byta till inverterade färger. Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel och dra i någon av alternativen. 

4. Ladda snabbare

Jo, det går faktiskt att ladda telefonen snabbare. Ställ in flygplansläget, antingen genom att dra nedifrån och upp på skärmen och trycka på planet, eller gå till Inställningar > Flygplansläge. Laddningen kommer gå dubbelt så snabbt.

5. Genvägar till sajter

Om du surfar på en sajt i Safari, som du inte har en app till, kan du ändå få en genväg till sajten som ikon på hemskärmen. Surfa in på sidan du vill ha en ikon till, gå till menyn i Safari (den lilla rutan med en pil uppåt långt ner på skärmen) och tryck på "lägg till på hemskärmen". 

6. Självförstörande meddelanden

Med nya iOS kan du skicka meddelande som förstörs automatiskt, likt Snapchat. För att skicka ett håller du helt enkelt in kamera- eller mikrofonikonen på sidan av meddelanderutan. När du spelat in ditt meddelande eller film är det bara att dra iväg det.

7. Medicinskt id

Med iOS8 kan du skapa ett medicinskt id som kan nås från nödsamtalsläget. I id:t kan du fylla i medicinsk status, blodtyp och annat som kan vara användbart för andra om du skulle hamna i en allvarlig nödsituation.

8. Göm bilder

Om du inte vill att dina nyfikna vänner ska fortsätta scrolla igenom dina hemliga bilder när du visat EN bild är detta bra. För att gömma en bild trycker du på skärmen när bilden visas. När valmöjligheten kommer upp trycker du "göm" och vips: bilden syns inte längre i kamerarullen. Däremot ligger den kvar i dina album. 

9. Veckor i kalendern

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur man får in veckonummer i kalendern. Läs mer om det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var dessa tips bra?
Tack för din röst!