Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säkerhetsbrister i iOS 9 – så kan obehöriga se alla dina bilder

- 21/09/2015, 11:07
Ett simpelt hack kan göra att dina bilder syns.
1 av 5

Ett simpelt hack kan göra att dina bilder syns.

Apple

Det här borde du känna till!
2 av 5

Det här borde du känna till!

tt bild

3 av 5

4 av 5

5 av 5

Med några enkla knapptryck kan en obehörig person som kommer över din lur titta på bilder och kontakter.

Sedan Apples släppte iOS 9 i förra veckan är det många som uppdaterat sin iPhone. Men inte helt riskfritt, visar det sig, då det enligt trovärdiga "I Download Blog" går att komma åt såväl bilder som kontakter trots att lösenord eller Touch ID är aktiverat.

Vid varje uppdatering rapporteras det om säkerhetsluckor i iOS, så är det, men just den här gången verkar det vara väldigt lätt för någon med ond agenda som kommit över din telefon att genomföra "hacket".

Säkerhetshålet innebär att obehöriga kan ta sig in och se bilder, inte videos, och kontakter trots att du har lösenord aktiverat på din telefon. Det enda som kan göras är att titta, alltså inte dela eller skicka på något vis.

Här kan du se en video om hur det går till:


Så funkar det, lista från I Download Blog (vi uppmanar ingen till att testa detta på sin egen eller någon annans telefon):

1. Fel kod skrivs in fyra gånger, iOS 9 blockar dig efter fem försök.

2. På försök fem skrivs tre felaktiga siffror in, därefter trycks "hem-knappen" in för att aktivera Siri och sen skrivs en fjärde siffra in direkt (OBS. Tajmas det fel kommer telefonen att låsas)


3. Telefonen kommer vara tillfälligt låst, men Siri kommer vara aktivt.

4. Siri frågas då "vad är klockan", så klock-ikonen kommer upp.

5. Därefter trycks klock-ikonen ned och klock-appen för världsklockan öppnas.

6. Sedan trycks plus-ikonen ned i uppe i högra hörnet.

7. Något osammanhängande, alltså ett ställe eller en stad som inte finns, skrivs i sökfältet.

8. Sedan sätts markören i sökfältet, och det som skrevs in markeras. Sedan trycks dela.

9. När delningsalternativen kommer upp väljs "meddelande".

10. Därefter skrivs något annat osammanhängande, typ "nxkdslnzf", innan return trycks ned.


11. Då trycks "nxkdslnzf" ned två gånger vilket gör att info-sidan där du till exempel kan lägga till en kontakt upp.

12. Skapa ny kontakt väljs då.


13. Sedan "lägg till bild" uppe i vänstra hörnet.

14. Därefter "välj bild".

15. Nu har personen som kommit över din telefon kommit in i fotoalbumet och kan se dina bilder – från din fortfarande låsta telefon.

Samma sak kan göras för att se vilka kontakter, om "lägg till i befintlig kontakt" väljs efter steg 12.

Det du bör göra för att skydda dig från människor som vill komma in i din telefon är att 1) hålla koll på din lur så att ingen kan sno den och 2) välja att stänga av Siri. Vi uppmanar som sagt ingen att testa det här, då det kan ställa till det både för sig själv och andra.