Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så planerar Spotify att begränsa för gratislyssnare

Kan begränsa gratislyssnandet på vissa artister.
1 av 3

Kan begränsa gratislyssnandet på vissa artister.

TT NYHETSBYRÅN

Svenske Spotifygrundaren Daniel Ek.
2 av 3

Svenske Spotifygrundaren Daniel Ek.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Svenskättade Spotify.
3 av 3

Svenskättade Spotify.

Spotify

Nyheter | 09/12/2015 07:40

Spotify överväger enligt uppgift att låsa vissa artisters material. Bara betalande användare kommer få tillgång till det.

Taylor Swift, Jay Z och Rihanna är några av flera artister som på olika sätt bufflat något med Spotify. Swift plockade för en tid sedan ner hela sin katalog för att hon tvingades att ge bort musiken till alla användare – både prenumeranter och gratislyssnare.

Nu kan det vara slut med den saken. Tidningen Wall Street Journal skriver att källor med insyn i företaget påstår att Spotify nu förhandlar med chefer på olika musikbolag. Samtalen ska handla om att vissa artister endast ska finnas tillgängliga för de som betalar för premium, som i Sverige kostar 99 kronor i månaden.


Foto: TT Bild

Utbudet för gratislyssnare kommer då att försämras.

Spotify ska nu vilja testa lösningen för att se hur det påverkar användarebeteendet. Spotify har cirka 20 miljoner prenumeranter och 80 miljoner gratisanvändare.

Vilka artister som eventuellt kommer låsas är ännu inte klart, skriver WSJ.