Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varnar för nya trendiga appen – där könsord och sexuella övergrepp är vardag

Nya trendiga appen Periscope kan vara riskabel att använda.
1 av 5

Nya trendiga appen Periscope kan vara riskabel att använda.

TT NYHETSBYRÅN

Könsord och sexuella övergrepp är vanliga.
2 av 5

Könsord och sexuella övergrepp är vanliga.

Ap

Många hetsas till att ta av sig kläderna.
3 av 5

Många hetsas till att ta av sig kläderna.

Ap

Och då kan smygfilmningar förekomma.
4 av 5

Och då kan smygfilmningar förekomma.

Ap

5 av 5

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 15/02/2016 07:25

Här är den senaste trenden bland unga – könsord, sexuella övergrepp och smygfilmningar. Och mycket går att koppla till en viss app

Grova könsord, smygfilmningar och sexuella övergrepp. Rapporterna från landets skolor om den nya Twitterappen Periscope, som möjliggör livesändningar via mobilen, har varit många. Det handlar om ungdomar som hetsats att göra saker framför kameran för att jaga likes – men också en oro för att vuxna ska använda appen för att begå övergrepp mot barn.

– Ett av de största problemen är att unga tjejer visar upp sig och får bekräftelse på ett sätt de aldrig skulle acceptera i verkliga livet. Grova, grova könsord kommer in i chattmeddelanden i en rasande fart. Och i appen är man beredd att acceptera den typen av bekräftelser. säger Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors kommun, till TT.

Ådalsskolan har i likhet med flera andra skolor i Sverige sett elever som använt Periscope missbruka appen. Men genom ett intensivt värdegrundsarbete, där föräldrar, elever och skolpersonal deltagit har skolan fått stopp på beteendet och skapat en medvetenhet om konsekvenserna av att handla överilat på nätet.

– Det är inte appen, utan vad man har gjort på Periscope, som är problemet.

Enligt Peyman Vahedi är det som skiljer ut live-appen – i utvecklingen från fax till mobil till smartphone – snabbheten och möjligheten att nå ut till ett så stort antal tittare samtidigt.

– Ungdomarna hinner inte tänka när de agerar. Varenda elev hos oss som gjort fel har varit skamsen. Men de har i den stund det är gjort inte reagerat på det.

använder du periscope?