Här är polisens varning till de som använder Swish: "En stor risk"

- 21/09/2016, 10:47
Den digitala betaltjänsten Swish har på bara några år blivit omåttligt populär i Sverige.

Den digitala betaltjänsten Swish har på bara några år blivit omåttligt populär i Sverige.

Jhaymesisviphotography/flickr / TT Nyhetsbyrån

Väldigt många använder betaltjänsten Swish. Men nu varnar polisen för att den kan röja personer som har skyddad identitet.

Den digitala betaltjänsten Swish har på bara några år blivit omåttligt populär i Sverige. I dag har cirka 4,7 miljoner användare tjänsten. Nu varnar dock polisen för att den kan röja personer som har skyddad identitet och lever under hot, skriver Ny Teknik.

SwishBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det är dock bara hos storbanken Nordea som detta kan hända. Banken döljer nämligen inte information från kunder som har skyddad identitet, till skillnad från de andra storbankerna i Sverige som ligger bakom Swish.

Det räcker alltså med ett mobilnummer för att få fram namnet på en kund som har skyddad identitet och som har Nordea.

Orsaken till detta är tekniska begränsningar.

– När vi tecknar upp kunder till Nordea Swish är vi tydliga med att kommunicera att deras namn kommer att synas hos motparten, även om kunden i fråga har skyddad identitet, säger Anders Edlund, senior business developer och produktansvarig för Swish hos Nordea, till tidningen.

Bildkälla:Jhaymesisviphotography/Flickr

Omkring 14 000 svenskar lever i dag med skyddad identitet. Enligt Lennart Stenhammar som arbetar med brottsofferskydd hos Stockholmspolisen är bristernas i Nordeas system allvarliga.

– Det här kan i vissa fall utsätta personer som lever under hot för en stor risk, särskilt om man har fått sekretessmarkering men inte flyttat, säger han till Ny Teknik.