Den digitala betaltjänsten Swish har på bara några år blivit omåttligt populär i Sverige.
Den digitala betaltjänsten Swish har på bara några år blivit omåttligt populär i Sverige. - Foto: Jhaymesisviphotography/flickr / TT Nyhetsbyrån

Här är polisens varning till de som använder Swish: "En stor risk"

Väldigt många använder betaltjänsten Swish. Men nu varnar polisen för att den kan röja personer som har skyddad identitet.


Den digitala betaltjänsten Swish har på bara några år blivit omåttligt populär i Sverige. I dag har cirka 4,7 miljoner användare tjänsten. Nu varnar dock polisen för att den kan röja personer som har skyddad identitet och lever under hot, skriver Ny Teknik.

SwishBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det är dock bara hos storbanken Nordea som detta kan hända. Banken döljer nämligen inte information från kunder som har skyddad identitet, till skillnad från de andra storbankerna i Sverige som ligger bakom Swish.

Det räcker alltså med ett mobilnummer för att få fram namnet på en kund som har skyddad identitet och som har Nordea.

Orsaken till detta är tekniska begränsningar.

– När vi tecknar upp kunder till Nordea Swish är vi tydliga med att kommunicera att deras namn kommer att synas hos motparten, även om kunden i fråga har skyddad identitet, säger Anders Edlund, senior business developer och produktansvarig för Swish hos Nordea, till tidningen.

Bildkälla:Jhaymesisviphotography/Flickr

Omkring 14 000 svenskar lever i dag med skyddad identitet. Enligt Lennart Stenhammar som arbetar med brottsofferskydd hos Stockholmspolisen är bristernas i Nordeas system allvarliga.

– Det här kan i vissa fall utsätta personer som lever under hot för en stor risk, särskilt om man har fått sekretessmarkering men inte flyttat, säger han till Ny Teknik.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Swish?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.