Nyligen släpptes iPhone 7 till försäljning i butikerna och i vanlig ordning innebar det en hel del prestige att bli en av de första ägarna av mobiltelefonen.
1 av 4
Nyligen släpptes iPhone 7 till försäljning i butikerna och i vanlig ordning innebar det en hel del prestige att bli en av de första ägarna av mobiltelefonen. - Foto: TT BILD
Lång kö utanför en av alla Apple Stores.
2 av 4
Lång kö utanför en av alla Apple Stores. - Foto: TT BILD
Frågan är bara hur prisvärd den nya telefonen verkligen är, sett till materialkostnaden.
3 av 4
Frågan är bara hur prisvärd den nya telefonen verkligen är, sett till materialkostnaden.
Två av mobilens stora dragplåster är den förbättrade kameran och batteritiden.
4 av 4
Två av mobilens stora dragplåster är den förbättrade kameran och batteritiden. - Foto: TT BILD

Nya iPhone 7 slår prisrekord – så här lite borde den egentligen kosta

Den som är sugen på den allra senaste Apple-produkten iPhone 7 får vara beredd att hosta upp en rejäl summa pengar. Men hur prisvärd är den?


Varje gång Apple släpper en ny iPhone blir det stor rusning och folk verkar vara beredda att betala svindlande summor pengar för att vara först med den hypeade luren.

I Sverige kostar en sprillans ny iPhone 7 just nu från drygt 7 000 kronor och uppåt, beroende på modell och lagringsmöjligheter.

Men hur kommer det sig att den omåttligt populära mobiltelefonen kostar så mycket? Och är den verkligen prisvärd i förhållande till tillverkningskostnaden?

Enligt IHS Markit kostar en iPhone 7 i dagsläget 220 dollar att tillverka, motsvarande knappt 1 900 SEK. Men faktum är att den senaste iPhone 7 faktiskt kostar mer att tillverka än exempelvis den tidigare modellen iPhone 6S.

– Kostnaden för tillverkningen av iPhone 7 motsvarar ungefär kostnaden för tillverkningen av de senaste mobilmodellerna från Apples huvudkonkurrent Samsung, säger Andrew Rassweiler, senior director of cost benchmarking på IHS Markit i ett pressmeddelande.

Enligt honom har Apple en högre marginal än Samsung när det kommer till hårdvarukostnader, men materialkostnaderna är högre nu än tidigare. I beräkningen tas inte kostnader in för research och transport för produkterna.

IHS Markits kostnadsberäkning har mötts av kritik från Apples VD Tim Cook.

– Generellt kan man säga att beräkningarna för materialkostnaden för våra produkter skiljer sig mycket från verkligheten och hittills har jag inte sett en enda beräkning som kommer i närheten av att faktiskt stämma, sa Tim Cook i ett uttalande förra året, enligt Independent.

Två fördelar som lyfts fram med den nya modellen iPhone 7 är att den har bättre batteritid än tidigare modeller och även en förbättrad kamera.

Mobilen sägs även vara vattentät, men hur bra håller den egentligen efter ett rejält dopp? Det kan du se här. Missa inte heller den senaste iOS-uppdateringen med mängder av nya fina emojis – vissa av dem har vi verkligen väntat på länge.

/
Relaterat
Har du köpt iPhone 7?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Peter Forsbergs skada kunde kostat honom livet: "Ganska stor operation"

Orsa: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En bilist har gått av vägen och voltat", skriver polisen på sin hemsida.

Systembolagets hösttips – det ska du dricka till 5 klassiska svamprätter

Svampsäsongen är här och med det också antalet rätter gjorda på den egenplockade svampen. Men den stora frågan är vad man ska matcha till rätten och hälla i glaset.

Ryssland: Ny drönarattack av Ukraina

En ukrainsk drönare har slagit ner i den ryska staden Kursk, omkring nio mil från den ukrainska gränsen, hävdar ryska myndigheter.

Polisen i Österåker rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört av vägen i Roslags-Kulla.", skriver polisen på sin hemsida.

Dödssiffran stiger efter fabriksbrand

1 timme sedan
Dödssiffran har fortsatt stiga efter branden på en golfbollsfabrik i södra Taiwan. Totalt har nio personer omkommit efter att ytterligare två personer bekräftats döda. Fyra av de döda ska vara brandmän.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.