Fredag 30 Jul
Stockholm

7 anledningar till varför man ska bli vegan

En grönsakstortilla med creme fraiche gjord på havre är vegansk.
1 av 3
En grönsakstortilla med creme fraiche gjord på havre är vegansk. Foto: Ap
Att vara vegan innebär att man inte konsumerar någon från djuren. Men sparris är OK!
2 av 3
Att vara vegan innebär att man inte konsumerar någon från djuren. Men sparris är OK!. Foto: Janerik Henriksson / TT
Grön kärlek.
3 av 3
Grön kärlek. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dags att bli coolaste veganen i staden?

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad har Bill Clinton, Ellen Page och Jay-Z gemensamt? THEY'RE VEGAN BABY.


Bildkälla

Att vara vegan är att ta det steget längre från att vara vegetarian - du skippar inte bara kött utan alla animaliska produkter från din diet. Bort med mjölkprodukter, ägg och ibland honung. Många veganer skippar även skinn, läder och annat material som kommer från djuren när det gäller kläder och skor.

Men varför ska man då bli vegan? Vi har listat 7 anledningar till varför man ska joina den sköna gröna vågen.


Bildkälla

1. Djuren

Genom att skippa mejeriprodukter och ägg skyddar man djuren från att användas i industrier som är starkt kopplade till köttindustrin. Det är inte som att djuren "ger bort" sin mjölk och sina ägg. Nej, de utnyttjas kraftigt och pressas hårt till att leverera det som sen blir vårt smör och frukostägg. När djuren sen inte kan leverera mer mjölk eller ägg dödas de. Så att bara skippa köttet men att fortsätta äta av andra animaliska produkter håller inte om man vill vara en verklig djurvän.


Bildkälla

2. Miljön

Även miljön påverkas positivt om du blir vegan. Enligt Djurens Rätt används 70 procent av åkermarken i Sverige och resten av världen till att odla djurfoder samtidigt som djuruppfödningen bidrar till den globala uppvärmningen. Genom att göra om skog till betesmark och åkrar för foderproduktion till djuren bidrar man till en ökning av koldioxidutsläpp samtidigt som vi skövlar skog. Hörde ni det där? Jag tror moder jord precis skrek av smärta.


Bildkälla

3. Hälsa

Att skippa mjölk kan göra under för hälsan. Mjölk är slembildande och enligt en svensk undersökning som gjordes vid Uppsala kliniska forskningscentrum påvisades en ökad dödlighet och en ökad risk för frakturer hos kvinnor med hög mjölkkonsumtion. Genom att skippa animaliska produkter och istället äta en mer växtbaserad kost får vi i oss ett större intag av fibrer, vitaminer och mineraler. Go green


Bildkälla

4. Så gott

Vegansk mat är fantastiskt gott och både nyttigare och färggladare än en tråkig tallrik pannbiff och potatis. Tänk dig gröna sallader fyllda med kronärtskocka och soltorkade tomater, gröt gjord på cashewnötter och vilda bär eller en indisk gryta med kikärtor, blomkål och zucchini. Bara fantasin sätter gränser när det kommer till vegansk matlagning och här har du chansen att verkligen experimentera med snälla gröna råvaror istället för med någons mamma.


Bildkälla

5. Så coolt

Fatta. Du kommer in i ett rum där alla ba står med sin ostmacka och inte förstår någonting. Du ger dem en nick och sen ba seglar du ut som en baws för att köpa en vegansk falafel. Alla ba "wow".


Bildkälla

6. Beyoncé är vegan

Igen. Beyoncé är vegan. Eller hon säger att hon är det i alla fall. Ibland.

Bildkälla

7. Rädda världen

Skämt åsido. Det som händer just nu är att vi använder flera ton skördar och vatten för att föda upp djur som massproduceras och slaktas. Det krävs 6 kg spannmål för att producera ett halvt kilo kött! Fatta om vi skulle använda våra skördar till att producera mat direkt till den delen av jordens befolkning som faktiskt svälter. Det finns inga vettiga skäl längre till att äta kött. Vi producerar djur och mördar dem i en rasande takt samtidigt som vi bidrar till en negativ klimatförändring och klyftorna mellan folk som får äta sig mätta och folk som inte har mat för dagen. Det räcker nu. Bli vegan och gör en tjänst till våra framtida barn.


Bildkälla


Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela