Men det förstod väl alla?
1 av 2
Men det förstod väl alla? - Foto: TT BILD
GOFIKA<3
2 av 2
GOFIKA<3 - Foto: TT BILD

Nu tar svenska begreppet fika över hela världen

Fika är så självklart i Sverige. Men inte överallt annars. Förrän nu.


"I Sverige är det obligatoriskt att dricka kaffe och äta fikabröd. På riktigt". Precis så inleder BBC sitt reportage om det svenskaste som finns – att fika.

Och vi vet ju att det är en stor del av den svenska traditionen. Att ta en paus tillsammans med vänner och kollegor. BBC fortsätter med att det är en lika stor del av jobbet som att skicka ett e-mail. Samt att trots alla fikapauser så är svenskar otroligt produktiva i sitt jobb i världsliga mått.

På Ikeas hemsida finns till och med en paragraf om fika-kulturen. Det är då som idéer kommer till. Och nyligen har vår kultur blivit internationell.

Det är genom Lars Åkerlund som öppnat ett café i New York City. Namnet? "FIKA" såklart! Och det har fått cityborna att verkligen ta till sig själva fikametoden. Att inte bara ta en kaffe – utan att sitta ner och njuta.


Anledningen bakom Åkerlunds initiativ var att det var svårt att få riktigt gott "svenskt" kaffe i New York. Och Skandinavien är ju hett i populärkultur så varför skulle inte vår mentalitet också nå framgångar? Efter New York har också ett ställe i London öppnat upp. "Bygga Bo" heter det och bygger på samma idé, skriver BBC.

Snart kan vi fika över hela världen!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Älskar du att fika?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.