Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Du vill inte veta hur mycket de 62 rikaste personerna i världen äger

- 18/01/2016, 14:24
Det är inte så jämlikt i världen precis.
1 av 2

Det är inte så jämlikt i världen precis.

TT Bild

Det uppger biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport
2 av 2

Det uppger biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport

TT Bild

Vi har kris när det gäller ojämlikhet, menar en expert.

Det här är sinnes.

Den rikaste procenten av världens befolkning har nu mer än resten av världen tillsammans. De utgör alltså bara en liten procent. Det uppger biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport.

Man trodde inte att det här scenariot skulle ske först förrän nästa år.

– Vi har en kris när det gäller ojämlikhet, som riskerar att underminera de framgångar vi haft när det gäller fattigdomsbekämpning de senaste 20–30 åren, säger Helen Szoke, som är expert på mänskliga rättigheter vid Oxfam, till TT enligt Dagens Nyheter.

Oxfam ser också en koppling mellan pengar och makt. Szoke säger att det krävs en modig regering som utmanar storföretag och rika personer och får dem betala en skälig skatt.

Bildkälla

Dessutom attackerar Oxfam folk skatteflykt – regeringar i världen har varit försiktiga med att ta tag i det, menar Helen.

Rapporten visar också att de 62 personer som är rikast i världen äger lika mycket tillsammans som de 3,6 MILJARDER människor som är fattigast i världen. Ja – det är helt sjukt.

Enligt beräkningar som Oxfam hänvisar till så har 100 miljarder dollar försvunnit från utvecklingsländer och 7,6 biljoner dollar av individers personliga tillgångar ska ha gömts i skatteparadis.

– Det är väldigt mycket pengar som tas ur cirkulation. Om de hade beskattats rättvist hade de kunnat användas av stater till att bekosta skolor, sjukhus, vattensystem – saker som behövs för att hantera fattigdom, säger Helen Szoke till TT skriver Dagens Nyheter.

Förhoppningsvis tar politiker åt sig och gör något åt saken!

Är du en av de en procenten?