Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför vill du tatuera dig igen och igen och igen

​Är du en av de som börjar planera din nästa tatuering så fort du kliver ut ur studion med efter en ny gadd?
1 av 3

​Är du en av de som börjar planera din nästa tatuering så fort du kliver ut ur studion med efter en ny gadd?

Ap

Har du någonsin hört att ”Börjar man kan man inte sluta?”
2 av 3

Har du någonsin hört att ”Börjar man kan man inte sluta?”

Ap

3 av 3

Ap

Nyheter | 13/02/2016 09:08

Att börja planera nästa tatuering så fort du kliver ut ur en tatueringsstudio med en ny gadd är inget ovanligt. Men är tatueringar beroendeframkallande eller inte?

Är du en av de som börjar planera din nästa tatuering så fort du kliver ut ur studion med efter en ny gadd? Har du någonsin hört att ”Börjar man kan man inte sluta?” när det kommer till tatueringar?? Kanske känner du så själv?

Tatueraren Peter Svensson som har tatuerat i 17 år och jobbar just nu på studion Porky Royale.

– Jag tror inte att det är beroendeframkallande i ordets vanliga mening rent så, men det ger ju upphov till endorfiner och positiva känslor. Och positiva känslor vill man ju uppleva flera gånger, säger Peter Svensson till Nyheter24.

Det är ungefär som sex

Han menar att en tatuering är något stort för en själv, och kanske är det därför man kommer tillbaka. Men att det skulle vara beroendeframkallande på samma sätt som andra beroende, tror han inte.

– Men på samma sätt som man kan tycka att sex är kul och vill göra det igen, eller när man får påslag av adrenalin när man håller på med expressporter så tycker man att den känslan är något man vill uppnå.

Men det också ett intresse att samla på tatueringar istället för att samla på frimärken eller serienidingar.

Och att människor kommer in med tanken av bara en liten symbolisk tatuering och slutar med massor, är ganska vanligt.

– Jag själv tänkte att jag skulle ha några fler än en men att alla skulle gå och dölja under en kortärmad T-shirt, och så ser det inte riktigt ut idag.

Har du en tatuering?