Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför firar vi alla hjärtans dag – har du koll?

- 14/02/2016, 12:53 -

Varför firar vi alla hjärtans dag? Det är säkert något inte alla har koll på, men säkert flera undrar nu när man tänker på det. Vi vet att vi gärna sprider kärlek. Men varför? Och hur? Och vem? Och vad? Nyheter24 reder ut.

Ni kanske har koll på att helgonet Sankt Valentin ligger bakom firandet av Alla hjärtans dag, eller Valentine's Day som det heter på engelska. Men här kommer lite mer konkreta svar på brännande frågor om dagen.

Vem var Sankt Valentin?

Sankt Valentin
Bildkälla: Wikimedia Commons

Detaljerna är inte helt tydliga på vem Sankt Valentin var. Men det finns de som säger att han var en präst från Rom som levde på 200-talet. Kejsaren Claudius II hade förbjudit giftermål eftersom han trodde att männen skulle bli bättre soldater om de inte var gifta. Så Sankt Valentin höll hemliga bröllopsceremonier. För det blev han dömd till döden.

Men vad har det med Alla hjärtans dag att göra?

Jo, väl i fängelset blev Sankt Valentin kär i fängelsevaktens dotter. Han skickade då ett kärleksbrev till henne där han avslutar med "from your Valentine" som ett farväl. Det tros vara grunden till firandet. Sankt Valentin blev ett helgon 496 tack vare påven Gelasius I.

När började man fira alla hjärtans dag?

Många experter tror att rötterna till firandet kommer från Lupercalia som var en festlig högtid från de gamla romarna (möjligtvis innan till och med) dedikerad till guden Lupercus. Under festligheterna brukade unga män dra ett namn på en kvinna och sedan var de ett par. I alla fall under festligheten. Män brukade också klä av sig nakna och smiska de unga kvinnorna med piskor av get- eller hundskinn. Varför undrar du? För att öka fertiliteten såklart… så sex var en stor del av festligheterna.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Finns det en officiell start på när vi började fira Alla hjärtans dag?

Ja. 1537 deklarerade kungen av Storbritannien, Henry VII, att den 14 februari officiellt är Alla hjärtans dag (eller St Valentine's Day). Innan dess romantiserade bland annat Shakespeare datumet som en historisk hyllning till Lupercalia. Förresten, ni vet uttrycket xoxo? X-symbolen kom till därför att på medeltiden kunde de flesta människor inte skriva sitt namn. Därför gjorde de istället ett X och pussade på det.

Varför lämnar man anonyma brev ibland?

Det här kommer från den viktorianska eran då det ansågs vara otur att skriva under med sitt namn. Där startade även rostrenden. Detta på grund av att det var Venus, romarnas kärleksgudinna, favoritblomma. Nuförtiden ges upp emot 50 miljoner rosor världen runt på den här dagen.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men var kommer Amor in i bilden?

Amor, eller Cupid, är kärleksguden i romerska mytologin. Ofta är han ett tecken på att någon är kär – då den är träffad av Amors pilar.

Men när blev Alla hjärtans dag så kommersialiserad?

Under 1700-talet blev alla hjärtans dag "en grej" i England då kärlekskranka personer skickade godis, kort och blommor. Men dagen som vi ser nu startade egentligen 1913 när Hallmark lanserade tryckta kort. I dag ges över en miljard kort världen över.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Listan är delvis inspirerad av Guardian som också är källa till faktan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Firar du alla hjärtans dag?