Får du finnar på samma ställe?
1 av 3
Nääää, på samma ställe igen? Det kan finnas en förklaring. - Foto: Faksimil Giphy / Picmonkey
Varför får man finnar?
2 av 3
Ofta återkommer finnar på samma ställe. Det kan bland annat bero på att du petat på dem. - Foto: TT
Viktigt att rengöra ansiktet för att motverka finnar.
3 av 3
Både för torr och för fet hy kan leda till finnar, så du måste ta hand om din hud på rätt sätt för att undvika blemmor. - Foto: TT

Hudterapeuten svarar – därför får du alltid finnar på samma ställe

Har du återkommande finnar på samma ställe? Det finns en förklaring. Vi har frågat en hudterapeut varför de röda blemmorna dyker upp på samma plats.


Har du också varit med om att finnarna ständigt dyker upp på samma ställe? Typ hakan, pannan eller kanske ryggen, och de är bara millimeter från din förra röda blemma?

Finnar är störigt, men ännu mer irriterande är nästan att de alltid dyker upp på exakt samma ställe utan att du vet varför.

För att reda ut varför det blir så kontaktade Nyheter24 Maja Wahlén som är hud- och spaterapeut.

Något skaver

Hon påpekar att det finns många olika anledningar till finnar, men de som återkommer kan ha speciella förklaringar. Till exempel kan finnarna bero på att du har ett klädesplagg som skaver där och tillför bakterier.

– Just på vinterhalvåret är det många som har akne på hakan och det kan bero på att de har en halsduk som skaver, säger Wahlén.

Samma princip gäller till exempel om du ofta har mössa på sig och får finnar i pannan. Av samma anledning är det viktigt att byta sängkläder för att undvika finnar på ryggen.

Produkter

Vissa upplever att de får finnar i pannan i samband med att de skaffar lugg, då kan det bero på att du använder produkter i håret som din hy inte gillar. Produkter som täpper igen dina porer är superbra – om du vill odla inflammerade porer.

Du petar på finnarna

Det här kanske är det svåraste att undvika, eller hur? Wahlén berättar att akne ofta beror på en bakterie och om du pillar på en finne sprider du lätt bakterien till närliggande porer.

– Du kanske sitter och jobbar och har en pippla, så sitter du och pillar på samma ställe, då kan man sprida omkring det i ansiktet, säger hon.

Det leder förstås till nya finnar precis i närheten av de gamla.

Feta zoner

Ännu en anledning att finnarna är återkommande på samma ställe är att du har vissa områden i ansiktet som är fetare än andra. Många har fetare hy just i pannan, på näsan samt hakan och är torrare på kinderna. Både alltför torr hy och alltför fet hy kan leda till finnar.

Som tur är går det att behandla akne, och var inte rädd att be om hjälp när du ska köpa produkter.

– Säg att du vill ha en kräm som punktbehandlar finnar, säger Wahlén, och lägger till att den som har mycket problem med akne alltid ska söka läkarvård.

Bildkälla: TT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att klämma finnar (fast du vet att du inte borde)?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.