St Patricks day firas av miljontals människor över hela världen.
St Patricks day firas av miljontals människor över hela världen. - Foto: Montage/TT

I dag är det St Patrick's day – men varför firar man?

Om du ser många människor klädda i grönt idag är det inget konstigt – det är nämligen St. Patrick's Day.


Vem var St Patrick?

Varje år firas dagen på Irlands nationaldag den 17 mars, till minne av St Patrick som kristnade Irland. Helgonet St. Patrick hette egentligen Maewyn Succat och föddes i Wales på 300-talet. Som 16-åring blev han och hans syskon kidnappade av irländska pirater och sålda som slavar. Under fångenskapet ska Maewyn ha funnit Gud och blivit väldigt religiös. När han flydde från slaveriet återvände han till sin familj i England och blev präst.

Bildkälla

Varför färgen grönt?

Högtiden förknippas med färgen grönt och den berömda treklövern. Till och med mat och dryck färgas grönt. Den berömda treklövern användes av Maewyn för att förklara treenigheten (fadern, sonen och den heliga anden). Det var dock först på 1600-talet som St. Patrick började avbildas i samband med treklövern. Samma tid bytte också Irland färg på sin flagga under en kortare period – från blått till grönt – för att senare bli en del av den nuvarande flaggan. Den gröna färgen är alltså en symbol för Irland och katolicismen.

Bildkälla

Dagen firas av miljontals människor världen över. Oturligt nog infaller St. Patrick Day under fastan för kristna – men det får de dispans för. Alla ska kunna fira St. Patricks day och den firas vanligtvis med, förutom en stor parad, whiskey, öl och cider. Det är trots allt en kristen högtid.

LÄS MER:

Donald Trump skulle sälja keps inför St. Patrick's Day – men det blev lite fel

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du fira St Patrick's day?
Tack för din röst!