Det finns mycket att lära sig om öl.
1 av 7
Det finns mycket att lära sig om öl. - Foto: TT
Pintglas
2 av 7
Pintglas - Foto: TT
Tulpanglas.
3 av 7
Tulpanglas. - Foto: TT
Pokalglas.
4 av 7
Pokalglas. - Foto: TT
Kupa.
5 av 7
Kupa. - Foto: TT
Strange.
6 av 7
Strange. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sejdel.
7 av 7
Sejdel. - Foto: TT

9 saker du måste veta om öl

Öl är en favorit på krogen men det finns många andra intressanta saker att veta om den underbara beska drycken.


1. Varför heter det Indian Pale Ale?

Eftersom sötvatten lätt blir förorenat och saltvatten är odrickbart hade de brittiska sjömän istället öl att dricka på skeppen. Men på grund av den långa seglatsen mellan Indien och Storbritannien behövde ölen innehålla mer malt och mer alkohol för att inte bli dålig, därav Indian Pale Ale. Det är också humlen som ger Indian Pale Ale sin starka, beska smak.


Bildkälla

2. Öl är inte vegetariskt

Du som är vegetarian och njuter av öl när du går på krogen får kanske börja tänka efter lite mer. Många öl innehåller nämligen enzymer från simblåsor hos fisken stör. Ämnet används för att klara upp ölen. Men lyckosamt är listan över de ölsorter som inte har enzymet i sin slutprodukt lång.


Bildkälla

3.Vad betyder de olika ölglasen?

Pint:

Pint är glaset som ska användas för brittiska alesorter. Funkar också med lager och andra ales. Men INTE belgisk ale. Det är förbjudet att servera belgisk öl i annat än belgiska ölkupor.


Bildkälla: TT

Tulpanglas:

Tulpanglas är optimal form för att pilsner ska få en fin skumkrona. Även lambik kan drickas ur tulplanglas.


Bildkälla: TT

Pokalglas:

Pokalglas är perfekt för mer klassiska veteöl som ska ha en stor skumkrona. Den stora öppningen tillåter att skummet får växa till sig.


Bildkälla: TT

Kupa:

Kupan är till för finölg eller glas för ölprovning eftersom öppningen är liten och alla aromer samlas i mynningen.


Bildkälla: TT

Stange:

Stange är ett vanligt glas i varmare länder eller i Düsseldorf och Köln. Passar lätta ölsorter som pilsner, kölsch och bock.


Bildkälla: TT

Sejdel:

Ett vanligt ölglas efter pinten, men vi ser den inte så ofta i Sverige, men det är väldigt vanligt i Tjeckien. Passar bra till lager och pilsner eftersom den stora öppningen tillåter mycket skum.


Bildkälla: TT

4. Öl är ljuskänslig

Det finns olika anledningar till att öl kan smaka dåligt. Antingen är den dåligt bryggd. Eller så kan det vara så enkelt som att du utsatt ölen för för mycket ljus. Köp därför hellre öl i mörka flaskor snarare än ljusa och se till att de alltid står mörkt.

Bildkälla

5. Öl är nyttigt

Oavsett om det pratas om ölmage i nedsättande termer så är det bara en följd av en överkonsumtion av öl och stillasittande livsstil. Sanningen är att öl är otroligt nyttigt. Öl innehåller bland annat mineraler, spårämnen och alla vitaminer utom C-vitamin. Enligt en finsk forskare räcker det med 45 cl öl för att fylla hälften av människans dagliga B-vitaminbehov.


Bildkälla

6. Öl är släkt med cannabis

Öl görs ju som de flesta vet på humle. Humle i sin tur är nära besläktat med cannabisfamiljen. Om det har några effekter när vi dricker vet nog ingen.


Bildkälla

7. Öl är en sjukt gammal dryck

Det äldsta ölreceptet som hittats är över 4 000 år gammalt och tros härstamma från Sumer i det forna Mesopotamien. Det är alltså en av världens äldsta drycker.

Bildkälla

8. Skägget är en öltjuv

Enligt en mätning försvinner 93 000 liter öl i folks skägg årligen bara i Storbritannien. Så ni törstiga män med ansiktsbehåring, tänk på vilket slöseri ni utsätter ölvärlden för.


Bildkälla

9. Tredje vanligaste drycken

Öl är den tredje mest konsumerade drycken i världen. Etta ligger vatten och tvåa ligger te.


Bildkälla

Ol
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du öl?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.