In ear-hörlurar kan leda till problem med öronvax.
1 av 4
In ear-hörlurar kan leda till problem med öronvax. - Foto: Marc Femenia
Och även ge skavsår i öronen.
2 av 4
Och även ge skavsår i öronen. - Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Tänk på att ta en paus om du känner obehag.
3 av 4
Tänk på att ta en paus om du känner obehag. - Foto: AP
Annars kan du få fortsatta problem.
4 av 4
Annars kan du få fortsatta problem. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Var försiktig – de här hörlurarna kan ge dig skador i öronen

Enligt flera specialister kan hörlurarna leda till flera obehagliga problem i örat.


De är små och diskreta. Många föredrar de över stora och klumpiga när man motionerar, cyklar, springer eller bara vill bli lämnad i fred med sin musik eller podd.

Men de så kallade "in ear-hörlurar"ställer till det – genom att de kan ge problem med öronvax. Det säger Morten Friis som är öron-näsa-hals-specialist vid Aleris-Hamlets sjukhus i Köpenhamn, Danmark.

– Problemet är att du riskerar att trycka in vaxet i örat och där det kan det bildas vaxproppar, säger han till Ritzau Fokus.

Enligt en annan specialist inom samma område, Mads Klokker, så riskerar hörlurarna att inte bara öka risken för vaxproppar. Men att det kan bildas skador på hörselgångarna.

– Många kommer in med små sår eller svällda hörselgångar. Då är det viktigt att ta en paus från sina hörlurar. Såren är en gropunkt för bakterier och kan leda till infektioner, säger han till danska BT.

Om du vet med dig att du lider av problem med öronvax så är det viktigt att vidta extra försiktighet, annar kan det nämligen leda till att vaxproduktionen ökar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!