Könsuppdelade toaletter är en vanlig syn.
1 av 3
Könsuppdelade toaletter är en vanlig syn. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Att det sedan gammalt finns ett "naturligt" sätt att dela upp vem som får använda offentliga faciliteter är kanske något många tror.
2 av 3
Att det sedan gammalt finns ett "naturligt" sätt att dela upp vem som får använda offentliga faciliteter är kanske något många tror. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men faktum är att detta inte var reglerat i lag, i alla fall inte i USA, förrän i slutet av 1800-talet.
3 av 3
Men faktum är att detta inte var reglerat i lag, i alla fall inte i USA, förrän i slutet av 1800-talet. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Därför är toaletter uppdelade efter kön – och det är inte som du tror

Man kan kanske tro att könsuppdelade toaletter är något som har med uråldriga traditioner att göra.


Att det sedan gammalt finns ett "naturligt" sätt att dela upp vem som får använda offentliga faciliteter är kanske något många tror.

Men faktum är att detta inte var reglerat i lag, i alla fall inte i USA, förrän i slutet av 1800-talet. Runt 1920 hade ett 40-tal stater infört sådana lagar, skriver sajten LGBT Talk.

Bildkälla

Anledningen till att dessa lagar stiftades var inte för att belysa de anatomiska skillnaderna mellan män och kvinnor.

Nej, de här lagarna grundades snarare i ideologin om "separata sfärer" från början av 1800-talet. För att skydda kvinnan var det bäst att låta henne stanna hemma och ta hand om barnen och hushållssysslorna, menade man.

Bildkälla

I dag anses en sådan syn på män och kvinnor givetvis som grovt sexistisk. Frågan är dock om lagarna kan komma att förändras i och med att de bygger på en sådan sexistisk grund. Åtminstone i USA verkar det inte så.

Bildkälla

I mars antog till exempel staten North Carolina en lag som kräver att människor bara får använda den toalett som överrensstämmer med det kön som står i ens födelsebevis.

Samtidigt har Obama-administrationen gått ut med ett direktiv om att transpersoner som är studenter ska få använda den toalett som matchar deras könsidentitet. Som svar på detta stämde elva stater Obama-administrationen för att kunna att blockera direktivet, skriver LGBT Talk.

I USA verkar traditionen om könsuppdelade toaletter alltså fortfarande vara djupt rotad. Och även om vi i Sverige inte har lagar om könsuppdelade toaletter är det fortfarande en nedärvd sedvänja som finns på de flesta ställen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde könsuppdelade toaletter avskaffas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.