Stockholm

Därför är toaletter uppdelade efter kön – och det är inte som du tror

Könsuppdelade toaletter är en vanlig syn.
1 av 3
Könsuppdelade toaletter är en vanlig syn. Foto: TT Nyhetsbyrån
Att det sedan gammalt finns ett "naturligt" sätt att dela upp vem som får använda offentliga faciliteter är kanske något många tror.
2 av 3
Att det sedan gammalt finns ett "naturligt" sätt att dela upp vem som får använda offentliga faciliteter är kanske något många tror. Foto: TT Nyhetsbyrån
Men faktum är att detta inte var reglerat i lag, i alla fall inte i USA, förrän i slutet av 1800-talet.
3 av 3
Men faktum är att detta inte var reglerat i lag, i alla fall inte i USA, förrän i slutet av 1800-talet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Man kan kanske tro att könsuppdelade toaletter är något som har med uråldriga traditioner att göra.


Läs mer

Att det sedan gammalt finns ett "naturligt" sätt att dela upp vem som får använda offentliga faciliteter är kanske något många tror.

Men faktum är att detta inte var reglerat i lag, i alla fall inte i USA, förrän i slutet av 1800-talet. Runt 1920 hade ett 40-tal stater infört sådana lagar, skriver sajten LGBT Talk.

Bildkälla

Anledningen till att dessa lagar stiftades var inte för att belysa de anatomiska skillnaderna mellan män och kvinnor.

Nej, de här lagarna grundades snarare i ideologin om "separata sfärer" från början av 1800-talet. För att skydda kvinnan var det bäst att låta henne stanna hemma och ta hand om barnen och hushållssysslorna, menade man.

Bildkälla

I dag anses en sådan syn på män och kvinnor givetvis som grovt sexistisk. Frågan är dock om lagarna kan komma att förändras i och med att de bygger på en sådan sexistisk grund. Åtminstone i USA verkar det inte så.

Bildkälla

I mars antog till exempel staten North Carolina en lag som kräver att människor bara får använda den toalett som överrensstämmer med det kön som står i ens födelsebevis.

Samtidigt har Obama-administrationen gått ut med ett direktiv om att transpersoner som är studenter ska få använda den toalett som matchar deras könsidentitet. Som svar på detta stämde elva stater Obama-administrationen för att kunna att blockera direktivet, skriver LGBT Talk.

I USA verkar traditionen om könsuppdelade toaletter alltså fortfarande vara djupt rotad. Och även om vi i Sverige inte har lagar om könsuppdelade toaletter är det fortfarande en nedärvd sedvänja som finns på de flesta ställen.

Borde könsuppdelade toaletter avskaffas?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.