Här är flygplansmyterna alla tror på – och vad som faktiskt stämmer

- 14/06/2016, 11:07
Kan man sugas ner i flygplanstoaletten?
1 av 4

Kan man sugas ner i flygplanstoaletten?

TT Bild

Nej, det kan man inte.
2 av 4

Nej, det kan man inte.

TT Bild

Inte heller är det farligt att flyga när det blixtrar.
3 av 4

Inte heller är det farligt att flyga när det blixtrar.

TT Bild

4 av 4

TT Bild

Få färdmedel är så mytomspunna som att flyga. Och det är kanske inte så konstigt, för visst känns det lite märkligt att människor rusar fram svinfort, tiotusentals meter upp i luften?

Du har säkert hört folk snacka om flera av de här sakerna, men vad är egentligen sant?? Flygbolaget KLM hjälper till att reda ut saker och ting.

Du kan sugas ner i toaletten på flygplan

Nej, det kan du inte alls. Att det låter mycket när du spolar är kanske lite läskigt, men det är faktiskt inte farligt; ”flygplanstoaletter har ett stängt vakuumsystem nära avfallstanken som suger ner allt som ligger ovanför hålet i tanken” skiver KLM i ett pressmeddelande”

Dörrarna på flygplanet kan öppnas under resan

NEJ, det kan så klart inte hända. Flygplansdörrarna kan bara öppnas när trycket inne i planet är lika högt som utanför. Så är inte fallet uppe i luften, alltså kan inte dörrarna öppnas.

Bildkälla

Om man föds ombord ett plan får man flyga gratis resten av livet

Det vore ju najs, men i de flesta fall stämmer det tyvärr inte. Men det finns faktiskt ett fåtal flygbolag som erbjuder detta!

Åska och blixtar gör det farligare att flyga

Nej, olycksrisken ökar inte på grund av oväder. Däremot kan det blir riktigt turbulent, vilket gör att man ibland undviker att flyga. Men inte för att det är farligt, utan för att det kan bli obehagligt för passagerna. Om blixten slår ner i planet under en flygtur kan det skada flygsystemet något, men inte så illa att man kraschar.

Personalen på planet får arrestera passagerare

Ja, det får de faktiskt. Men bara på begäran av kaptenen, och passageraren måste anses vara ett hot mot flygsäkerheten. När planet landar tar polisen över, men ”flygplanen är utrustade med handbojor ifall någon behöver gripas under flygresan”, skriver KLM.

Bildkälla

Det finns ingen rad 13 på flyglan

13 är ju traditionellt sett ett oturstal och faktum är att det inte finns någon rad med det numret på många flygplan. Till exempel har inte KLM någon sådan rad på sina plan. ”Ingen resenär ska behöva känna sig otursam”, skriver de.

Du blir full snabbare i luften

Faktum är att detta är lite sant. Din promillehalt blir inte högre, men du kan känna dig full lättare när du flyger. Det beror på att trycket är lägre ombord på flygplanet. Dessutom är luften torrare, så kom ihåg att dricka mycket vatten!

Bildkälla

Faktum är att flygplan faktiskt är ett av de absolut säkraste sätten att färdas. Men har du någonsin undrat varför flygplan har runda fönster? Här är svaret.