Måndag 19 Apr
Stockholm

Svenska Christoffer, 37, jagar tornados i USA: "Vi är farligt nära"

Han fotar och filmar tornados i sitt arbete, och nu berättar han om tillfället då han hamnade alldeles för nära.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Christoffer Björkwall, 37, från Malmö, har kanske en av de coolaste arbetsuppgifterna. Till vardags är han webbutvecklare och har gjort det till sin specialitet att driva sajten stormchasingusa.com. På sajten tipsar han om guidade turer till tornados men han lägger också ut sina egna bilder och klipp från när han jagat tornados.

– Det började när jag bodde i Kansas där det är väldigt mycket stormar. Dessutom har jag alltid haft en fascination för naturfenomen, säger Christoffer till Nyheter24.

När Christoffers intresse växte började han åka på guidade turer där man får följa med vana stormjägare när de jagar tornados i USA. På de guidade turerna åker man ganska nära stormen för att kunna fota och filma, men som regel håller man sig alltid på ett säkert avstånd. Men på Christoffers senaste tur hamnade de lite väl nära ändå.

– Vi trodde att vi hade missat en tornado och åkte längre in mot stormen för att kunna se bättre. Då hör jag guiden säga att tornadon är precis bredvid oss. Jag satt i baksätet och kunde inte se den så jag gick ut i några sekunder för att filma. Då ropar guiden att vi måste köra iväg, berättar Christoffer.

I efterhand såg Christoffer på sin film men också på andras filmer att tornadon några sekunder efter att de kört iväg befann sig på den plats där deras bil hade stått. Du kan se det farliga mötet i spelaren ovan och i ett blogginlägg beskriver Christoffer händelsen mer noggrant.

– Vi var för nära den gången, men det var kul, säger han.

Nu har Christoffer tillsammans med en vän börjat resa runt och jaga tornados på egen hand och han vill gärna göra fler intresserade av att jaga stormar. På Christoffers Twitterkonto kan du följa hans möten med tornados.

– Men vill man åka på en guidad tur är det lämpligt att boka ett bra tag innan för att de bra platserna tar slut tidigt, säger han.

Gillar du extrema naturfenomen borde du kolla in dessa gigantiska vågor eller den här stormen som fick vattenfallet att rinna uppåt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela