Nya succén; blått vin – snart i en bar nära dig

- 20/06/2016, 19:07 -
Vinet Gik är klarblått.
1 av 3

Vinet Gik är klarblått.

Gik

Och är en blandning mellan rött och vitt vin som sötats.
2 av 3

Och är en blandning mellan rött och vitt vin som sötats.

Gik

Vinet blev en succé i Spanien.
3 av 3

Vinet blev en succé i Spanien.

Gik

Är du trött på att bara kunna välja mellan vitt, rött och rosé? Då kanske det nya, blåa vinet Gik är något för dig.

Ja, du ser rätt. Det här vinet är blått. Klarblått. Det är dags att glömma vitt, rött och rosé...

Syftet med vinets ovanliga färg är att locka till sig fler vindrickare, som tidigare inte har varit så förtjusta i den ädla drycken, skriver Metro.

Vinet, som kallas för Gik, är en blandning mellan röda och vita druvor. Det är även sötat med ett naturligt sötningsmedel och har en alkoholhalt på 11,5 procent.

Druvorna som används är från vingårdar utanför Madrid i Spanien. Vinet sägs smaka ungefär som en riesling, ett sött vitt vin som ska drickas kallt.

Den blå färgen är, även om det är svårt att tro, helt naturlig. Färgämnet som används är ett pigment – anthocyanin – som finns naturligt i vindruvornas skal. Sedan används även indigo, som är ett pigment som utvinns ur växter.

Bildkälla: Gik

Företaget Gik beskriver sin tanke med vinet så här:

"Vi är inte vinhandlare. Vi är kreatörer. Så vi sökte oss till att förändra en av de mest trångsynta marknaderna som finns. Efter att ha valt vinmarknaden som vårt slagfält, skapade vi en radikalt annorlunda produkt, genom att göra vinet livfullt blått och sötare för att göra det mer lättdrucket."

"Vi tror inte på vinprovningsregler och vi tror inte att alla måste studera en bok mot vin för att kunna njuta av det."

Efter att vinet blev en succé i Spanien tänker företaget nu utvidga sitt område och börja exportera till övriga Europa, skriver Metro.

Elina Yli-Torvi, kommunikatör på Systembolaget säger dock att ingen av leverantör har hört av sig till dem angående import av det blå vinet, så det blir inte heller någon lansering inom en snar framtid, skriver hon i ett mejl till Nyheter24.

Så är det här något du vill prova är det dags att börja fråga efter det hos Systemet så det kan komma till Sverige.


Tyckte du det här var intressant? Då kanske du vill läsa om att de här ungdomarna som rasar mot polisens stora spritbeslag, eller hur du gör en svalkande slush hemma i köket, passande inför sommaren.

Skulle du vilja prova blått vin?