Är avokadon hotad i Sverige?
1 av 4
Är avokadon hotad i Sverige? - Foto: TT / Emojipedia (Bilden är ett montage)
Nä, men dyrare i alla fall.
2 av 4
Nä, men dyrare i alla fall. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Detta på grund av brist i världen och även större efterfrågan.
3 av 4
Detta på grund av brist i världen och även större efterfrågan. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX
Detta på grund av sjukt ökad popularitet.
4 av 4
Detta på grund av sjukt ökad popularitet. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Det råder stor avokadobrist i hela världen – så påverkas Sverige

Det populära livsmedlet ökar i omsättning – men samtidigt minskar odlingarna. Blir det tomt på hyllorna?


Avokado. Efterfrågan är stor då frukten lavinartat ökat i popularitet bara de senaste åren. Men den senaste tiden har oroväckande larm om brist varit ett faktum.

Bildkälla

Så pass mycket att enligt Guardian startade en brottsvåg på Nya Zeeland där flertalet avokadofrukter har stulits från odlingar och sedan sålts på den svarta marknaden.

Men hur ser det ut i Sverige? Innebär det här att avokadohyllorna kommer att stå helt tomma framöver?

– Efterfrågan är definitivt större än tillgången. Avokado är minst sagt en populär frukt som efterfrågas mer och mer tack vare sin status som en nyttig, säger Tobias Rydengren, pressansvarig för Coop till Nyheter24.

Tomma hyllor verkar dock inte vara en fara hos Coop.

– Priset har definitivt ökat och kommer ligga lite högre tills odlingarna kommer ikapp. Men vår grossist menar att det inte är någon fara för att det inte kommer finnas avokado hos oss, säger Tobias Rydengren.

För Axfood som står bakom butiker som Hemköp och Willys menar man att det är en större brist än normalt vid den här tiden på året – och förklaringen är ju mindre skörd än väntat.

– Exempelvis Chile har cirka 40 procent mindre skörd än planerat vilket resulterat i brist på avokado i hela Europa. Israel hade inte alls de volymer vi vant oss vid heller, vilket lett till fortsatt brist innan vi kom igång med säsongerna från Kenya, Peru och nu Sydafrika, säger Claes Salomonsson, presschef för Axfood, till Nyheter24.

Dessutom finns det också en brist på den storleken på avokado som vi i Sverige är vana att se. Detta leder också till att den "rätta storleken" är extra dyr.

Även hos Ica märker man av den stora efterfrågan i kombination med tillgången på det trendiga livsmedlet.

– Senaste året har efterfrågan ökat med cirka 15 procent. Efterfrågan har ökat mer än tillgången på avokado och odlingskapaciteten har inte kommit i kapp. Detta har lett till en prisuppgång på avokado på hela världsmarknaden, säger Anna Hedström, pressansvarig för Ica, till Nyheter24.

Hos samtliga ser man ändå ljuset i tunneln.

– Nu ser vi ändå en ljusning, med större tillgång och därmed lägre priser i konsumentledet, säger Claes Salomonsson hos Axfood.

Så ingen anledning till panik. Ännu. Du kan ju glädja dig med att det snart kommer avokado-emojis till din smarta telefon.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du mycket avokado?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.