Skjortor har sina knappar på olika sidor beroende på om det är en dam- eller herrskjorta. Och anledningen bakom går långt tillbaka i historien.
1 av 3
Skjortor har sina knappar på olika sidor beroende på om det är en dam- eller herrskjorta. Och anledningen bakom går långt tillbaka i historien. - Foto: TT
Män hade traditionellt sett oftare skjorta, och det är mest praktiskt att ha knapparna på höger sida om man är högerhänt.
2 av 3
Män hade traditionellt sett oftare skjorta, och det är mest praktiskt att ha knapparna på höger sida om man är högerhänt. - Foto: TT
Kvinnor däremot bar plagget mer sällan, och de som bar det var i de flesta fall överklassdamer. Dessa kvinnor hade allt som oftast pigor som klädde dem.
3 av 3
Kvinnor däremot bar plagget mer sällan, och de som bar det var i de flesta fall överklassdamer. Dessa kvinnor hade allt som oftast pigor som klädde dem. - Foto: TT

Därför sitter knapparna på dam- och herrskjortor på olika sidor

Svaret ligger långt tillbaka i tiden och kommer från dåtidens modehandböcker.


Om du inte redan lagt märke till det så kanske du gör det nu – det finns nämligen en signifikant skillnad mellan dam- och herrskjortor.

På en herrskjorta sitter knapparna på höger sida eftersom det då är enklare att klä sig, om man är högerhänt, skriver Huffington Post.

Men på en damskjorta sitter knapparna traditionellt på vänster sida. Vilket kan verka märkligt då det inte finns fler kvinnor som är väntserhänta än män.

Bildkälla

Svaret på frågan går i stället långt tillbaka i tiden. Förr var nämligen skjorta ett ovanligt plagg för en kvinna att bära. Och de kvinnor som faktiskt ändå bar dem tillhörde oftast överklassen.

Överklasskvinnorna hade då pigor som hjälpte dem att klä sig. Detta gjorde att det då blev logiskt att sätta knapparna på vänster sida eftersom det underlättade för pigorna under påklädningen. Smart.

Bildkälla

Men nu är den tiden sedan länge förbi och man kan ju undra varför modeindustrin inte fortfarande tillverkar damskjortor med knapparna på vänster sida. Eller har de helt enkelt inte insett att kvinnor börjat klä på sig själva ännu?

Nyheter24 har tidigare skrivit om Clarivel som klätt sig för att imponera på stan, men hon hade glömt något väldigt pinsamt i sin jacka.

/
Dam
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bära skjorta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.